Jeśli jeszcze nie słyszałeś o kawie proteinowej zwanej w skrócie Profee, to zapewne jeszcze nie jesteś stałym bywalcem TikToka – aplikacji, która robi furorę wśród najmłodszej części internautów. Użytkownicy tej platformy społecznościowej od pewnego czasu zachwycają się wymyślnymi sposobami na przygotowanie kawy z dodatkiem białka w proszku (w postaci popularnych wśród sportowców proteinowych shake'ów), kilku kostek lodu oraz dodatków smakowych – od zwykłego cukru po miód czy syrop klonowy.
Dodanie do zwykłej rozpuszczalnej kawy (lub świeżo zaparzonego espresso) odżywki białkowej zdaniem wielbicieli modnego napoju Profee ma przyspieszać metabolizm, ułatwiać spalenie tłuszczu i wspomagać odchudzanie – trudno jednak znaleźć przekonujące dowody na poparcie tej tezy, zwłaszcza jeśli wykorzystamy mieszanki pełne zbędnej chemii.
Mimo że z pewnością można znaleźć na rynku wysokiej jakości odżywki białkowe bogate w cenne składniki odżywcze, to jednak bez wątpienia dużo lepszym dodatkiem do popularnej kawy będą w 100 proc. naturalne źródła białka, które z powodzeniem mogą nam zastąpić zwykłe proteiny w proszku.
Przepis na zdrową wersję kawy proteinowej. Jak zrobić roślinny zamiennik napoju Profee?
Jeśli chcesz obejrzeć nagranie z polskimi napisami, pamiętaj o ustawieniu opcji pozwalającej na automatyczne tłumaczenie tekstu.
Składniki:
- 1/4 kubka wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka stołowa zmielonych nasion chia
- 1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego (może być len w proszku)
- 1 łyżka stołowa zmielonych nasion dyni (wcześniej należy je namoczyć)
- ewentualnie: zmielone orzeszki ziemne
- 1 filiżanka roślinnego mleka z orzechów nerkowca
- odrobina płynnej stewii lub syropu z daktyli do nadania słodkiego smaku (można pominąć)
Zaczynamy od zaparzenia kawy (możemy wykorzystać zarówno kawę rozpuszczalną, jak i świeżo przygotowane espresso).
W młynku elektrycznym mielimy na drobny proszek nasiona chia, siemię lniane oraz pestki dyni (które warto wcześniej namoczyć i pozostawić na pewien czas do wyschnięcia). Można do nich dodać także zmielone orzeszki ziemne mające sporo białka (w 100 g jest go aż 25,8 g). Warto wyjaśnić, że:
- jedna łyżka stołowa pestek dyni zawiera około 2,7 g białka
- taka sama ilość zmielonego siemienia lnianego ma około 1,9 g białka
- a nasion chia – 4,7 g
- filiżanka mleka z nerkowców ma zaś około 8 g białka
Drobno zmieloną masę zalewamy roślinnym mlekiem, dodajemy wcześniej zaparzoną kawę i dokładnie mieszamy – można też wlać wszystkie składniki do kielicha blendera i jeszcze raz zmiksować. Smacznego!
Czytaj też:
Która kawa jest najzdrowsza? Wyniki 10-letnich badań, które objęły pół miliona ludziCzytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze