Odpowiednie przechowywanie żywności nie tylko ochroni nas przed zatruciem pokarmowym ale też pozwoli nam nie marnować jedzenia. Co roku wyrzucamy ponad jedna trzecia produktów spożywczych, która trafia na sklepowe półki – to około 1,3 miliarda ton żywności. Jednym z kroków jakie możemy podjąć, by zrobić coś dobrego nie tylko dla siebie ale i dla świata jest prawidłowe jej przechowywanie. Ale które pojemniki – plastikowe czy szklane – zagwarantują nam zarówno świeżość posiłków jak i będą odpowiednimi dla środowiska?
Plastikowe opakowania na żywność są bardzo niebezpieczne
Plastikowe pojemniki bez wątpienia gwarantują wygodę – są lekkie i nie rozbijają się, jeżeli niechcący wypadną nam z rąk. Plastik jest jednak bardzo poważnym problemem środowiskowym. Jak wynika z badań EPA, tylko w 2010 roku Stany Zjednoczone wyprodukowały prawie 14 mln ton plastikowych pojemników i opakowań z tworzyw sztucznych. Większość z nich nie może zostać poddana recyklingowi.
Pojemniki z plastiku są także niebezpieczne dla naszego zdrowia. Substancje wykorzystywane do ich wytworzenia i kształtowania, takie jak bisfenol-A i ftalany przy wysokiej temperaturze mogą wpływać niekorzystnie na nasze jedzenie i zaburzać całą gospodarkę hormonalną. Istnieją także badania sugerujące, że nawet zimne, kwaśne pokarmy, spożywane z plastikowego pojemnika, mogą powodować, że te niebezpieczne substancje trafią do naszego organizmu.
Z pewnością zdrowszą i bezpieczniejszą alternatywą będą pojemniki szklane, w których bez obaw przechowywać możemy jedzenie zarówno zimne jak i gorące. Już samo to powinno być dla nas argumentem za tym, że jest to lepsza opcja, jednak to nie wszystko.
Szklane pojemniki na żywność. Świeżość, zdrowie i dbałość o środowisko
Szkło jest czystsze niż plastik, można je myć w wysokiej temperaturze i ponownie używać pojemników, właściwie bez końca. Jeżeli jednak zbiją się lub po prostu ci się znudzą, możesz bezpiecznie poddać je recyklingowi. Szkło nie ulega degradacji w tym procesie – w przeciwieństwie do wszystkich tworzyw sztucznych.
Zestaw pojemników FOODSAVER FFC026X (3 sztuki)
Dla przykładu szklany pojemnik można zmienić w słoik lub butelkę, bez obniżenia jakości tworzywa. Żywność w szklanych pojemnikach dłużej utrzymuje świeżość i nie przesiąka zapachem plastiku i chemicznych warstw, z którymi mamy do czynienia w tej „wygodniejszej” opcji. Szkło wykonane jest z trzech materiałów – sody kalcynowanej, piasku i wapienia – które są nietoksyczne. Żadne chemikalia nie mogą przedostać się do żywności ze szklanych słoików, ponieważ ich nie ma, a szkło nie reaguje z żadnym rodzajem żywności.
Chociaż szkło może być ciężkie, stosuje się nowe metody produkcji i recyklingu, aby przedmioty, takie jak butelki na wino, były lżejsze, ale równie mocne. Waga przeciętnej szklanej butelki zmniejszyła się o 40 proc. w ciągu ostatnich 15 lat.
Korki FoodSaver do próżniowego zamykania butelek
Artykuł powstał we współpracy z partnerem i zawiera linki kierujące do aktualnej oferty. Klikając je, wspierasz nasz rozwój.