Uważaj na nadziewane pierniczki! GIS ostrzega

Uważaj na nadziewane pierniczki! GIS ostrzega

Dodano: 
Pierniczki
Pierniczki Źródło:Shutterstock
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o stwierdzeniu obecności białka migdałowego w jednej partii pierników z nadzieniem. Przestrzega, że osoby uczulone na migdały nie powinny ich spożywać. Sprawdź, o jaki dokładnie produkt chodzi.

GIS podał, że producent podjął już decyzję o wycofaniu kwestionowanego produktu od odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.

Pierniki z nadzieniem kremowym orzech laskowy

Obecność alergizującego białka stwierdzono w „Piernikach z nadzieniem kremowym orzech laskowy” o numerze partii L1293147A i dacie trwałości 07.2022. Producentem słodyczy jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., ul. Żółkiewskiego 34, 87-100 Toruń.

Możliwa reakcja alergiczna

GIS przestrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na migdały może spowodować u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Wstrząs anafilaktyczny

W niektórych przypadkach spożycie alergenu może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Jest to najcięższa postać reakcji alergicznej. Pierwsze objawy anafilaksji pojawiają się w ciągu kilku do kilkunastu minut od chwili zetknięcia się z alergenem. Może pojawić się w wyniku kontaktu krwi z obcym białkiem np. białkiem surowicy przetaczanej krwi lub po zjedzeniu czegoś, na co dana osoba jest uczulona np. migdałów czy orzeszków ziemnych. Wywołuje zaburzenia funkcjonowania licznych narządów. Niepokojące objawy to:

  • gwałtowne uczucie niepokoju,
  • ból głowy,
  • kołatanie w klatce piersiowej,
  • osłabienie,
  • drapanie w gardle,
  • wymioty,
  • pokrzywka skórna.

W przebiegu ciężkiej postaci alergii może dojść nawet do utraty przytomności oraz zapaści. Konieczne jest wtedy leczenie szpitalne.

Produkty spożywcze najczęściej wywołujące alergię

Wśród pokarmów, które najczęściej wywołują anafilaksję, alergolodzy wymieniają:

  • mleko,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • kurze jaja,
  • orzechy: pistacjowe, ziemne, włoskie, laskowe lub migdały.

Czytaj też:
Ekspertka: żywe kultury bakterii probiotycznych potrafią przywrócić naturalną równowagę w układzie trawiennym i poprawić samopoczucie

Źródło: GIS