Grilluj bez salmonelli! Sprawdź, w jakich produktach pojawia się najczęściej

Grilluj bez salmonelli! Sprawdź, w jakich produktach pojawia się najczęściej

Dodano: 
Mięso z grilla
Mięso z grilla Źródło:Pixabay / webandi
Soczyste burgery z grilla? Kto nie ma na nie ochoty? Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych przez Consumer Reports wskazują jednak, że przyrządzając mięso na grillu, można zarazić się salmonellą. Tę groźną bakterię odpowiedzialną za zatrucia pokarmowe można często znaleźć w opakowaniach mielonego mięsa.

Eksperci przestrzegają, że bakterie salmonelli często można znaleźć w opakowaniach mielonego kurczaka, wołowiny, wieprzowiny i indyka. Zawierała je jedna trzecia opakowań skontrolowanego mięsa. Okazuje się, że mielone mięso jest bardziej podatne na choroby przenoszone przez żywność ze względu na sposób, w jaki jest przygotowywane.

W jakich jeszcze produktach można znaleźć pałeczki salmonelli?

Pałeczki salmonelli występują też w jajkach. Ze względu na szerokie zastosowanie jajek, do zakażenia salmonellą może dojść w wyniku zjedzenia lodów, ciast z kremem, wyrobów garmażeryjnych, tatara.

Zakażenia salmonellą

Według Centers for Disease Control and Prevention, salmonella jest odpowiedzialna za ponad 1,3 miliona zakażeń rocznie na świecie. Ponad 400 osób umiera z powodu salmonelli każdego roku, a 26 500 osób jest hospitalizowanych.

Objawy salmonellozy

Bakterie z grupy Salmonella są niebezpieczne i oprócz ostrych zatruć pokarmowych mogą wywoływać szereg innych, poważniejszych chorób, jak np. dur brzuszny. W naszej szerokości geograficznej najczęściej można spotkać te wywołujące zatrucia. Do najczęstszych objawów zatrucia salmonellą należą:

  • kurczowy ból brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • bóle stawów,
  • gorączka.

Jak szybko występują objawy salmonellozy?

Objawy występują od sześciu do 48 godzin od spożycia zanieczyszczonych bakterią pokarmów. Choroba trwa od czterech do siedmiu dni. Może być śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci i osób z obniżoną odpornością. Należy również pamiętać, aby każdy przypadek zarażenia salmonellą zgłaszać do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, która zlokalizuje jego źródło i podejmie odpowiednie kroki, by zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.

Jak uchronić się przed zakażeniem?

Aby uniknąć zakażenia salmonellą, należy:

  • poddawać mięso dokładnej obróbce termicznej,
  • przechowywać w lodówce łatwo psującą się żywność,
  • wyrzucać marynaty i sosy, które dotknęły surowego mięsa podczas grillowania.

Należy pamiętać też, żeby używać osobnych desek do jego krojenia (zatem nie tych samych, na których kroimy np. pieczywo), dokładnie myć, a ręce bezpośrednio po kontakcie z surowym mięsem dokładnie wymyć pod bieżącą ciepłą wodą z użyciem mydła.

Czytaj też:
Jesz latem lody i owoce? Uważaj, żeby nie dopadła cię listerioza

Źródło: Healthline