Skutki jedzenia kukurydzy. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie

Skutki jedzenia kukurydzy. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie

Dodano: 
Kukurydza
KukurydzaŹródło:Pexels / NEOSiAM 2020
Kukurydza stanowi podstawowe pożywienie w wielu domach na świecie. Często jemy ją, nawet o tym nie wiedząc, bo stanowi dodatek do wielu potraw. Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie tego warzywa ma korzystny wpływ na zdrowie. Dowiedz się, jaki.

Kukurydza wywodzi się z Ameryki Środkowej, ale uprawiana jest w niezliczonych odmianach na całym świecie, także w Polsce. Najchętniej sięgamy po nią w formie popcornu lub płatków kukurydzianych. Do popularnych produktów z kukurydzy zaliczane są też: tortille, nachosy, mąka kukurydziana, syrop kukurydziany i olej kukurydziany.

Wartości odżywcze kukurydzy

Kukurydza składa się głównie z węglowodanów i zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu. Skrobia jest głównym rodzajem węglowodanów występujących w kukurydzy, stanowiąc 28–80 proc. suchej masy. Kukurydza słodka zawiera około 18 proc.cukru. Główną zaletą kukurydzy zdecydowanie jest błonnik, minerały oraz witaminy: D, E oraz te z grupy B

Ile kalorii ma kukurydza?

Kukurydza jest kaloryczna, dlatego będąc na diecie lepiej jeść ją w ograniczonych ilościach. 100 gramów odsączonej kukurydzy z puszki ma 122 kalorie. Dla porównania w 100 gramach ziaren z ugotowanej, świeżej kolby jest około 66 kalorii.

Kukurydza obniża poziom cholesterolu

Okazuje się, że włączenie oleju kukurydzianego do codziennej diety jest skutecznym sposobem na obniżenie cholesterolu. Wyniki badania z 2018 roku opublikowane w The Journal of Noutrition przeprowadzone w grupie 25 dorosłych z wysokim poziomem cholesterolu wskazują, że spożywanie czterech łyżek oleju kukurydzianego dziennie znacząco obniża poziom cholesterolu w porównaniu z tymi, którzy spożywali w tym czasie taką samą ilość oleju kokosowego.

Sprawdź, jakie są jeszcze inne skutki jedzenia kukurydzy

Kukurydza może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy

Okazuje się, że włączenie niewielkiej ilości kukurydzy do diety może pomaga utrzymać poziom cukru na właściwym poziomie i tym samym może zapobiec cukrzycy. Badanie z 2018 r. wykazało, że pigmenty antocyjanów znajdujące się w fioletowej kukurydzy miały korzystny wpływ na wychwyt glukozy i zwiększały poziom  wydzielania insuliny, a także aktywację receptora wolnych kwasów tłuszczowych oraz markerów biologicznych związanych ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy.

Jedzenie kukurydzy przyspiesza przemianę materii
Badanie z 2013 roku opublikowane w The Journal of Nutrition
wykazało, że spożywanie dwóch rodzajów błonnika zawartych w kukurydzy: polidekstrozy i rozpuszczalnego błonnika kukurydzianego znacząco przyspiesza przemianę materii.

Kukurydza korzystnie wpływa na zdrowie jelit

Badanie z 2016 roku wskazuje, że włączenie kukurydzy do codziennej diety korzystnie wpływa na bakterie jelitowe. Okazuje się, że rozpuszczalne włókno kukurydziane ma działanie prebiotyczne i zwiększa ilość korzystnych bifidobakterii w przewodzie pokarmowym.

Jedzenie kukurydzy daje na długo uczucie sytości
Badanie opublikowane w 2012 roku w European Journal of Nutrition wskazuje, że przekąski z kukurydzy dają na długo uczucie sytości. Niskotłuszczowy popcorn jest bardziej sycący niż wysokotłuszczowe chipsy ziemniaczane.

Czytaj też:
Japończycy nie chorują na zawał serca. Jak ustrzec się choroby?

Opracowała:
Źródło: Eat This, Not That!