Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia

Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia

Dodano: 
Piwo bezalkoholowe
Piwo bezalkoholowe Źródło:Shutterstock
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?

Polacy coraz częściej myślą o zdrowym odżywianiu się. W naturalny więc sposób rośnie liczba osób, które niekoniecznie chcą sięgać po alkohol. Trend ten dostrzegli producenci piwa bezalkoholowego.

Piwo bezalkoholowe wytwarzane jest podobnie jak piwo tradycyjne. Alkohol, który tworzy się w procesie fermentacji, jest z niego usuwany. Śladowe ilości alkoholu mogą jednak pozostać. Jego zawartość jest jednak bardzo niska, zazwyczaj nie przekracza 0,5 proc. objętości, w porównaniu do piwa zwykłego, które zawiera od 4 proc. do 6 proc. alkoholu. Piwem bezalkoholowym nie można się więc upić. W składzie większości piw bezalkoholowych znajdziemy: wodę, słód jęczmienny, chmiel i wyciąg z szyszek chmielowych oraz naturalne aromaty z chmielu.

Jak działa na organizm piwo bezalkoholowe?

  1. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wyciąg z szyszek chmielu zalecany jest osobom, które cierpią na bezsenność. Na ten problem zalecane jest jednak wypicie jednej szklanki piwa bezalkoholowego, nie więcej. Ilość tego napoju powinno się ograniczać bowiem na dość duża zawartość cukru. 100 g piwa bezalkoholowego to 37 kcal.
  2. Badanie z 2016 roku, opublikowane w czasopiśmie „Nutriens” wykazało, że piwo bezalkoholowe skutecznie regeneruje organizm po wysiłku fizycznym. Zalecane jest więc osobom, które uprawiają sport.
  3. Piwo bezalkoholowe zawiera w swoim składzie cenne polifenole, których większość (ok. 70-80 proc.) pochodzi ze słodu jęczmiennego, z którego wytwarzany jest napój. Polifenole mają szereg korzyści zdrowotnych: wspomagają krążenie, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają stan zapalny w organizmie.
  4. Napój zawiera żywe, pożyteczne bakterie probiotyczne, korzystnie działające na przewód pokarmowy i wzmacniające odporność organizmu. Znajdziemy je wyłącznie w świeżym, niepasteryzowanym i nierafinowanym piwie bezalkoholowym.

Kto nie powinien pić piwa bezalkoholowego?

  1. Choć wiele zależy od procesu produkcji, piwo bezalkoholowe z reguły zawiera cukier, dlatego ilość spożywanego napoju powinni kontrolować przede wszystkim diabetycy. Zalecenie to dotyczy również osób, które dbają o prawidłową wagę. Regularne picie kilku piw bezalkoholowych dziennie przyniesie podobny efekt jak popijanie słodzonych napojów gazowanych. Może doprowadzić do zaburzeń metabolicznych, otyłości, bólów głowy i problemów z koncentracją.
  2. Napój nie jest również odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu, ponieważ jest warzony z jęczmienia i pszenicy, które zawierają ten rodzaj białka.
  3. Czujność powinny zachować także osoby cierpiące na dnę moczanową, ponieważ piwo bezalkoholowe, tak jak tradycyjne, zawiera puryny. Podczas ich rozkładu wytwarzany jest kwas moczowy, który może przyczynić się do ataku dny moczanowej.
  4. Picie piwa bezalkoholowego może zaszkodzić alergikom. Napój zawiera histaminy, które powstają podczas procesu fermentacji. Mogą one nasilać objawy alergii.

Czytaj też:
Problemy z pamięcią i częste zmiany nastroju mogą być objawami demencji alkoholowej
Czytaj też:
Depresja alkoholowa – co to jest, jak się objawia i jak wygląda leczenie