Japonki, nie dość, że są jednymi z najdłużej żyjących na świecie kobiet (średnia długość życia to 88 lat), to nie tyją i wyglądają przeważnie na 20 lat młodziej, niż wskazuje ich wiek. Według badań, na które powołuje się Naomi Moriyama, autorka książki „Japonki nie tyją i się nie starzeją”, japońskie kobiety spędzają średnio aż 77 lat w dobrym zdrowiu, zachowując sprawność fizyczną. Z pewnością sprzyja temu fakt, że są szczupłe. W sytuacji, gdy na świecie panuje prawdziwa epidemia otyłości, w Japonii jedynie 3 proc. kobiet jest otyła. Dla porównania w Polsce otyłych jest 22 proc. kobiet, a w Stanach Zjednoczonych aż 36 procent. Lekarze jednoznacznie mówią, że otyłość jest związana z ryzykiem takich chorób jak nadciśnienie, cukrzyca, niewydolność nerek i różnych typów nowotworów, co w rezultacie może prowadzić do przedwczesnej śmierci.
5 sekretów, dzięki którym, Japonki nie tyją
Na szczupłą figurę Japonek wpływ ma kilka czynników. Należą do nich zarówno nawyki żywieniowe, jak i tryb życia. Nie bez znaczenia pozostaje też kontakt z innymi ludźmi i utrzymywanie więzi społecznych. Dzięki poniżej opisanym zasadom otyłość wśród kobiet w Japonii to rzadkość.
- Głównym sekretem Japonek jest dieta, oparta na zdrowym, nieprzetworzonym jedzeniu. Kobiety tej nacji uwielbiają warzywa w tym rzodkiew daikon, bakłażany i warzywa krzyżowe, co dostarcza im błonnika, utrzymującego na długo poczucie sytości. Ponadto jedzą one dużo morskich ryb, które dostarczają im zdrowych tłuszczów omega-3, działających przeciwzapalnie. Co ważne jedzą mało mięsa (trzy razy mniej niż np. Amerykanie), a dieta bogata w czerwone mięso dostarcza dużo niekorzystnych tłuszczów nasyconych oraz kalorii. W jadłospisie Japonek ważne miejsce zajmuje soja i jej pochodne produkty (w tym fermentowane) oraz lekkostrawny ryż. Japonki piją też dużo przyspieszającej metabolizm zielonej herbaty. Dieta Japonek zawiera więc mało tłuszczu, choć daje poczucie sytości.
- Japonki zjadają mniejsze porcje jedzenia niż kobiety w innych krajach zachodnich. Średnie dzienne spożycie kalorii na osobę w Japonii to ok. 2700 kcal zaś np. w USA jest to aż o 1000 kalorii więcej. Jeśli Japonki jedzą słodycze, są to zwykle małe porcje specyficznych słodyczy wytwarzanych często z czerwonej fasoli. Ważny jest też sposób serwowania posiłków. Dania podawane są najczęściej w pięknych kolorowych naczyniach i nie wypełnia się ich po brzegi. W czasie posiłku cała uwaga jest skoncentrowana na daniu, które je się powoli, delektując się każdym kęsem. Japonki stosują też wpajaną dzieciom od małego zasadę „hara hachi bunme” – czyli jedz, aż będziesz w 80 proc. pełen, innymi słowy nie przejadaj się.
- Japonki spożywają pożywne śniadanie, zbliżone charakterem do innych posiłków, które daje im poczucie sytości na długo i nie powoduje skoków cukru. W menu śniadaniowym pojawia się najczęściej zupa miso, miseczka ryżu z dodatkami takimi jak warzywa i kawałek grillowanej makreli czy omlet. Posiłek popijają filiżanką zielonej herbaty sencha.
- Japonki nie stosują diet. Są smakoszkami i chociaż niczego sobie nie odmawiają, nie tyją. Jak mówią, sekret tkwi w podejściu do jedzenia. Japonki myślą o jedzeniu jako o czymś pysznym i odżywczym, co nie stanowi dla nich zagrożenia. Zamiast rezygnować całkowicie ze swoich przysmaków, a potem obsesyjnie o nich myśleć po prostu jedzą je, ale w małych ilościach.
- To, co sprzyja szczupłej sylwetce kobiet z Japonii, to naturalny ruch. W ciągu dnia Japonki dużo chodzą pieszo i jeżdżą na rowerach. Dzięki temu są w doskonałej formie. Wybierają się często z przyjaciółkami na długie spacery i wyprawy piesze. Lubią też sport, jak golf czy baseball a firmy, w których pracują, często organizują im poranną gimnastykę przed pracą.
Czytaj też:
Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do dietyCzytaj też:
Spożywaj często te produkty, jeśli chcesz mieć zdrową i piękną skórę
Źródła:
- Naomi Moriyama, William Doyle, Japonki nie tyją i się nie starzeją, Muza SA, 2016,
- worldpopulationreview.com