Te dwie przyprawy dodaję do jogurtu. Poprawiają trawienie, dbają o sylwetkę i walczą z przeziębieniem

Te dwie przyprawy dodaję do jogurtu. Poprawiają trawienie, dbają o sylwetkę i walczą z przeziębieniem

Dodano: 
Jogurt z cynamonem i kardamonem
Jogurt z cynamonem i kardamonem Źródło: Shutterstock / Geo-grafika
Jogurt z cynamonem i kardamonem na stałe wszedł do mojego jadłospisu. Odkryłam go przypadkiem, a pomaga mi zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Spróbuj i ty.

Jogurt naturalny jest produktem niezwykle zdrowym, a w kuchni może posłużyć do stworzenia wielu ciekawych posiłków. Ostatnio najczęściej łączę go z dwoma aromatycznymi przyprawami i zjadam na śniadanie (czasem też z owocami). Pomysł na taki „koktajl” zaczerpnęłam z kuchni indyjskiej, w której bardzo popularne jest picie lassi, czyli napoju z jogurtu, wody i dodatków. Moja wersja nie jest dokładnie tym specjałem, ale z dodatków zdecydowanie czerpię korzyści.

Zalety jogurtu z cynamonem i kardamonem są liczne

Dodanie do jogurtu kardamonu i cynamonu ma wiele zalet. Pierwszą jest wzmocnienie odporności. Obie przyprawy wykazują bowiem właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a jogurt dostarcza probiotyków, których rola w tym zakresie też jest nieoceniona.

Cynamon i kardamon będą również wspierać prawidłowe działanie układu pokarmowego. Pierwszy pomoże uregulować poziom cukru we krwi, a drugi — dzięki właściwościom rozkurczowym — przyniesie ulgę w ewentualnych dolegliwościach bólowych. Oba dodatki wpływają także na przyspieszenie metabolizmu.

Równie ważną cechą jogurtu z cynamonem i kardamonem jest obecność substancji korzystnie działających na serce i układ krążenia. Są to m.in. kumaryny, które przeciwdziałają zakrzepom, a także potas, magnez i przeciwutleniacze. Te ostatnie dbają o kondycję wszystkich komórek organizmu, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.

Cynamon i kardamon stosuj z umiarem

Sięganie po jogurt z cynamonem i kardamonem niezaprzeczalnie jest korzystne. Z ilością tych przypraw nie warto jednak przesadzić. Do niewielkiej porcji nabiału – 100- 150 g – dodaję zaledwie 1/3-1/2 łyżeczki każdej z nich. Większe ilości, zwłaszcza cynamonu, mogłyby negatywnie odbić się na zdrowiu wątroby i nerek lub doprowadzić do podrażnień układu pokarmowe.

W tym miejscu muszę jeszcze wspomnieć, że cynamon potrafi uczulać i wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi lub środkami stosowanymi przy leczeniu cukrzycy. Do jego użycia podejdź ze sporą ostrożnością, a w razie wątpliwości skonsultuj się najpierw z lekarzem. Polecam też zakup odmiany cejlońskiej, która uważana jest za najbezpieczniejszą. W końcu jogurt naturalny z cynamonem i kardamonem ma wesprzeć zdrowie, a nie doprowadzić do pojawienia się dolegliwości.

Czytaj też:
To najlepszy jesienny koktajl, jaki piłam. Recepturę na ten specjał dał mi znajomy dietetyk
Czytaj też:
Ten napój z 3 składników pomaga w odchudzaniu, chroni też przed zawałem i miażdżycą