Dodaj łyżeczkę do ciasta drożdżowego, a wyrośnie 2 razy szybciej. To skuteczny patent mojej babci

Dodaj łyżeczkę do ciasta drożdżowego, a wyrośnie 2 razy szybciej. To skuteczny patent mojej babci

Dodano: 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Przygotowanie ciasta drożdżowego w ekspresowym tempie brzmi bardzo kusząco, prawda? Jeśli zastosujesz sprytny trik, będzie ono gotowe w mgnieniu oka. Mnie opowiedziała o nim moja babcia, która jest prawdziwą mistrzynią tego wypieku.

Ciasto drożdżowe to klasyk wśród wypieków. Jest podstawą wielu tradycyjnych ciast, takich jak babka, chałka, strucla czy drożdżówki. Idealne ciasto drożdżowe wymaga starannego wyrabiania, aby osiągnąć jego odpowiednią elastyczność i lekkość. Ważne jest również, by odpowiednio wyrosło, a na to z kolei potrzeba sporo czasu. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z przyrządzania właśnie tego rodzaju ciasta. Okazuje się jednak, że jest prosty trik, by znacznie przyspieszyć cały ten proces.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybciej wyrosło?

Żeby ciasto drożdżowe wyrosło dużo szybciej niż normalnie, skorzystaj z patentu mojej babci i dodaj do niego ocet. Chodzi o naprawdę bardzo małą ilość tego płynu – wystarczy jedna lub dwie łyżeczki na porcję ciasta. Nie musisz też obawiać się, że ocet zmieni smak ciasta – z pewnością tak się nie stanie. Ten dodatek nie tylko przyspieszy proces wyrastania. Ocet poprawi też strukturę ciasta, dzięki czemu później będzie ono bardziej delikatne i puszyste.

Dodatek odrobiny octu do ciasta drożdżowego przyspiesza jego wyrastanie poprzez działanie kwasu octowego na gluten oraz drożdże. Ocet wzmacnia strukturę glutenu w cieście, co sprawia, że lepiej zatrzymuje gazy wytwarzane podczas fermentacji, dzięki czemu ciasto staje się bardziej puszyste. Dodatkowo lekko kwaśne środowisko sprzyja aktywności drożdży, które szybciej produkują dwutlenek węgla, kluczowy dla wyrośnięcia ciasta.

O czym pamiętać, przygotowując ciasto drożdżowe?

Niezwykle ważne jest, żeby wszystkie składniki, których używamy do ciasta drożdżowego, były świeże i dobrej jakości. Do ciasta drożdżowego najlepiej sprawdzi się mąka typu 500-550. Trzeba też pamiętać o jej przesianiu. Istotnym elementem tego ciasta jest również tłuszcz – wybieraj prawdziwe masło, a nie margarynę czy różnego rodzaju miksy tłuszczowe. Do ciasta należy dodać też niewielką ilość soli, która wiąże wodę i wzmacnia struktury użytego białka. Najlepiej jest wymieszać ją z przesianą mąką, aby nie miała bezpośrednio styczności z drożdżami. Dodatkowo zadbaj o to, by nie przesadzić z ilością dodanych drożdży (trzymaj się przepisu, z którego korzystasz), ponieważ później ich smak będzie mocno wyczuwalny w już gotowym cieście.

Czytaj też:
Nie każdy cynamon jest zdrowy. Ten popularny rodzaj może zrujnować twoją wątrobę
Czytaj też:
Sernik nigdy nie opada z babcinym patentem. Prosty trik, który gwarantuje idealny wypiek

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl