Trik na ekspresowe wyrastanie ciasta drożdżowego. Ten patent znalazłam w babcinych zapiskach

Trik na ekspresowe wyrastanie ciasta drożdżowego. Ten patent znalazłam w babcinych zapiskach

Dodano: 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe Źródło: Shutterstock
Jeśli chcesz, żeby twoje ciasto drożdżowe urosło w naprawdę błyskawicznym tempie, koniecznie zastosuj prosty trik. Zobaczysz, że później będziesz korzystać z niego już zawsze.

Ciasto drożdżowe to prawdziwa klasyka domowych wypieków. Jego zapach od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jest niezwykle uniwersalne – można z niego przygotować puszyste chałki, słodkie drożdżówki, pączki, a także wytrawne wypieki, takie jak na przykład domowa pizza. Dawniej ciasto drożdżowe często piekły nasze babcie, serwując je z kruszonką, owocami lub po prostu posmarowane masłem.

Patent na ekspresowe wyrastanie ciasta drożdżowego

Mimo prostoty przygotowania, zrobienie ciasta drożdżowego wymaga od nas ogromnych pokładów cierpliwości, przez co wiele osób po prostu się zniechęca i nie robi zbyt często tego przysmaku. Jest jednak patent, dzięki któremu takie ciasto wyrośnie o wiele szybciej niż normalnie.

Aby ciasto drożdżowe pięknie wyrosło, zazwyczaj przykrywamy miskę czystą ściereczką. Istnieje jednak skuteczniejszy sposób, który pozwoli znacznie skrócić czas wyrastania. Wystarczy umieścić miskę z ciastem w foliowej torebce. Tworzy ona efekt termosu, utrzymując ciepło i przyspieszając proces wyrastania. Dodatkowo folia chroni je przed wysychaniem, dzięki czemu pozostaje miękkie i elastyczne. Należy jednak uważać, aby nie przedłużać czasu wyrastania, ponieważ przerośnięte ciasto może stać się kwaśne i mieć zbyt intensywny smak drożdży. Zbyt długie wyrastanie sprawia też, że ciasto najpierw mocno rośnie w piekarniku, ale po upieczeniu może opaść i stracić swoją puszystość (a tego przecież nie chcemy).

O czym pamiętać, robiąc ciasto drożdżowe?

Przygotowując ciasto drożdżowe, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach, które zapewnią jego puszystość i idealną strukturę. Przede wszystkim wszystkie składniki, zwłaszcza mleko, jajka i masło, powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ zimne mogą spowolnić pracę drożdży. Ważne jest również dokładne wyrobienie ciasta – powinno być elastyczne i gładkie, co później pozwoli mu dobrze wyrosnąć. Ciasto podczas wyrastania powinno znajdować się w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Trzeba też pamiętać, że nagła zmiana temperatury może sprawić, że ciasto opadnie, dlatego po upieczeniu warto zostawić je na chwilę w wyłączonym piekarniku. Jeśli nie masz swojej ulubionej receptury na ten wypiek, skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe „jak u babci”.

Czytaj też:
Pączki na maślance są o niebo lepsze od klasycznych. Robię je z przepisu ukochanej babci
Czytaj też:
Bosacka połączyła dwa tanie produkty i zrobiła pyszne roladki. Zaskocz wszystkich tą genialną przekąską

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl