Kiedy zrobić test nietolerancji pokarmowej? Niepokojące objawy

Kiedy zrobić test nietolerancji pokarmowej? Niepokojące objawy

Dodano: 
Test nietolerancji żywności
Test nietolerancji żywności Źródło: Shutterstock
W dzisiejszych czasach coraz więcej rodzajów żywności uczula. Kiedy wykonać test nietolernacji pokarmowej?

Zewsząd jesteśmy narażeni na różne chemikalia przemysłowe. Im bardziej żywność jest przetwarzana, tym mniej zachowuje wartości odżywczych. Emulgatory, barwniki, konserwanty, aromaty i pestycydy w żywności powodują niebezpieczne skutki dla organizmu: stany zapalne, choroby i nietolerancje pokarmowe. W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o nietolerancji laktozy, glutenu, czy całych grup żywności takich jak nabiał.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Przede wszystkim należy odróżnić, że to nie to samo, co alergie. Alergie powodują reakcje anafilaktyczne, takie jak pokrzywka, obrzęk języka i gardła, problemy z oddychaniem i swędzenie. Mogą być one niebezpieczne dla życia. Jednak nietolerancje pokarmowe również powodują uciążliwe objawy – niestrawności żołądkowe, bóle głowy, zmęczenie, podrażnienie skóry i stany zapalne. Można je mylić z inną chorobą lub próbować sobie z nimi radzić nie znając faktycznej przyczyny. Ta zaś może leżeć w żywności, która wywołuje nietolerancje pokarmowe u konkretnej osoby.

Test nietolerancji pokarmowej

Aby wykluczyć nietolerancje pokarmowe, zaleca się specjalne testy. Można nabyć domowy test, w ramach którego pobiera się kroplę krwi z palca i oczekuje na wynik. Jednak testy wrażliwości pokarmowej IgG nie są obecnie zalecane przez Amerykańską Akademię Alergii Astmy i Immunologii, ponieważ „często są uważane za wskaźnik naszej tolerancji – a nie nietolerancji”. Dodatkowo potrafią być one bardzo drogie.

Wiarygodny test warto więc wykonać w przychodni diagnostycznej. Z wynikiem należy udać się do lekarza, który zarazem sprawdza ogólny stan zdrowia i może wykluczyć inne choroby. Przed wizytą u lekarza warto obserwować swoje ciało i zapisywać posiłki przez 30 dni.

Domowy dziennik żywności

Dzięki prowadzeniu domowego dziennika żywności będziemy w stanie zauważać powiązania między spożywanym pokarmem a samopoczuciem. Warto zapisywać, kiedy czuliśmy się źle i jakie były objawy. Na przykład jeśli po ponownym spożyciu glutenu znów czujesz się ospały, masz już dobry trop. Kluczowe jest także utrzymywanie zdrowia jelit poprzez spożywanie wartościowych składników odżywczych. Dobrej pracy jelit sprzyja także aktywność fizyczna i techniki relaksacyjne.

Czytaj też:
Czy jedzenie po upływie daty ważności może być bezpieczne?