Pałeczki salmonelli zidentyfikowano w jednej z pięciu przebadanych próbek. Służby sanitarne ostrzegają, że spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią może prowadzić do zatruć pokarmowych.
GIS wycofuje kurkumę z Salmonellą
Wycofaną przyprawą jest kurkuma suszona w opakowaniu mającym 100 g, wyprodukowana przez zakłady Fistaszek z Radecznicy. Chodzi o produkt o numerze: P 14 05 z datą minimalnej trwałości do grudnia 2022 roku.
Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą
Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:
- biegunka,
- mdłości i wymioty,
- ból brzucha,
- gorączka (do 39°C),
- ból głowy,
- dreszcze,
- poczucie ogólnego rozbicia.
Czytaj też:
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnikCzytaj też:
Czy głodówka jest zdrowa? Naukowcy odkryli nowy, korzystny efekt krótkiego postu