Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne

Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne

Dodano: 
Kurkuma
Kurkuma Źródło: Fotolia / monticellllo
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.

Pałeczki salmonelli zidentyfikowano w jednej z pięciu przebadanych próbek. Służby sanitarne ostrzegają, że spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią może prowadzić do zatruć pokarmowych.

GIS wycofuje kurkumę z Salmonellą

Wycofaną przyprawą jest kurkuma suszona w opakowaniu mającym 100 g, wyprodukowana przez zakłady Fistaszek z Radecznicy. Chodzi o produkt o numerze: P 14 05 z datą minimalnej trwałości do grudnia 2022 roku.

twitter

Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą

Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:

  • biegunka,
  • mdłości i wymioty,
  • ból brzucha,
  • gorączka (do 39°C),
  • ból głowy,
  • dreszcze,
  • poczucie ogólnego rozbicia.
W skrajnych przypadkach może dochodzić nawet do zgonu, choć takie przypadki zdarzają się coraz rzadziej. Zatrute osoby wymagają hospitalizacji i pomocy lekarskiej. Symptomy zakażenia ustępują od 6 do 48 godzin, a choroba trwa zazwyczaj od 4 do 7 dni.

Czytaj też:
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Czytaj też:
Czy głodówka jest zdrowa? Naukowcy odkryli nowy, korzystny efekt krótkiego postu

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl