Nawłoć zwana także złotnikiem działa przeciwbakteryjnie, ale też przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Od wieków znana jest jako roślina lecznicza, którą warto hodować np. na swoim balkonie. Ale miód nawłociowy wzbudza ostatnio wiele kontrowersji. Dlaczego tak jest? Odpowiedź kieruje nas w stronę... pszczół.
Cała prawda o miodzie nawłociowym
Przed tym produktem ostrzegają już nawet naukowcy. Nie chodzi jednak o jego działanie – to faktycznie może być dla nas korzystne, choć sprzedawcy często aż zanadto je wychwalają. Znacznie większy problem jest ze pszczołami, które źle znoszą kontakt z rośliną. Karmione nektarem z nawłoci zwyczajnej nie żyją wystarczająco długo. Tendencję tą zauważają pszczelarze. Ponieważ pszczoły są ważne dla całego ekosystemu, trudno bez nich sobie wyobrazić jego funkcjonowanie.
Nawłoć kanadyjska w szybkim tempie zarasta łąki, właściwie „niszcząc konkurencję”. Na terenach, na których się pojawi, bioróżnorodność spada. Oznacza to, że stopniowo zmniejsza się na nich ilość innych roślin i owadów. Ponieważ jest to tzw. gatunek inwazyjny, jego siew jest zakazany w Unii Europejskiej. Jednak niektórzy w odpowiedzi na popyt sprzedają miód z nawłoci, co niekorzystnie wpływa na środowisko.
Miód manuka – alternatywa dla miodu z nawłoci
Innym miodem, który robi furorę na świecie jest miód manuka. Ta specyficzna odmiana miodu jest wytwarzana przez pszczoły w Nowej Zelandii, które zapylają lokalne rośliny manuka. Chociaż kosztuje nawet dwa razy więcej niż miody z lokalnej pasieki, nadal znajduje się rzesza chętnych do jego kupna. Ma w rzeczywistości wiele właściwości prozdrowotnych. Oto najważniejsze z nich:
Jest antybakteryjny
Coś, co naprawdę odróżnia miód manuka od standardowego miodu, to jego wysokie właściwości antybakteryjne. W szczególności miód manuka jest bogaty w związki takie jak metyloglioksal (związany z właściwościami przeciwbakteryjnymi). Z tego powodu może potencjalnie pomóc chronić przed zachorowaniem, zwalczając wszelkie paskudne mikroorganizmy, które dostają się do twojego ciała. Miód manuka okazał się liderem wśród miodów pod względem aktywności przeciwbakteryjnej bez nadtlenku. Jednak chociaż istnieje kilka obiecujących badań, należy przeprowadzić dalsze badania, aby naprawdę odkryć silny związek między miodem manuka a zapobieganiem chorobom.
Zawiera przeciwutleniacze
Miód manuka ma również więcej przeciwutleniaczy niż tradycyjny miód. W szczególności jest pełen flawonoidów, rodzaju przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi wydajniej funkcjonować, jednocześnie chroniąc przed codziennymi stresorami i toksynami. Oznacza to, że jeśli jest spożywany regularnie, miód manuka może pomóc w ochronie przed chorobami i zaburzeniami funkcji poznawczych.
Może pomóc w gojeniu się ran
Miód manuka przydaje się to również w przypadku stosowania miejscowego. Przegląd badań z 2018 roku wykazał, że miód manuka może zabijać bakterie, zmniejszać stany zapalne i pomagać w regeneracji tkanek - co wyjaśnia, dlaczego można go znaleźć w tak wielu produktach do pielęgnacji skóry. Chociaż dowody niekoniecznie potwierdzają stosowanie miodu manuka w przypadku poważnych obrażeń, może to być coś, co pomoże w przypadku mniejszych skaleczeń i problemów skórnych.
Zawiera śladowe ilości minerałów, takich jak witamina B, żelazo i magnez
Chociaż nie jest to potężne źródło, miód manuka ma śladowe ilości składników odżywczych, w tym witaminy B, żelazo, magnez, miedź i cynk. Podobnie jak inne wymienione korzyści, standardowy miód również ma te właściwości, ale miód manuka zawiera większe ilości wspomnianych minerałów. Zwłaszcza jeśli stosujesz dietę roślinną , witamina B, żelazo i cynk są składnikami odżywczymi, których potrzebujesz, aby być bardziej świadomym, więc miód manuka może w ten sposób pomóc. Oczywiście pod warunkiem, że nie jesteś weganinem. Chociaż nie będzie to idealne źródło, które pozwoli ci uzupełnić te składniki odżywcze, każda odrobina pomaga!
Może być dobry dla jelit
Istnieją badania pokazujące, że miód manuka może potencjalnie być dobry dla jelit, ponieważ pomaga zabijać szkodliwe bakterie i patogeny. Ale jest to kolejny obszar, w którym należy przeprowadzić więcej badań, aby uzyskać bardziej solidne dane. Jeśli odczuwasz długotrwałe problemy z trawieniem, powinieneś iść do lekarza, a nie tylko spożywać kolejne łyżki miodu manuka, ale jest to całkiem obiecująca potencjalna korzyść.
Jest dobry dla skóry
Miód manuka to uniwersalny środek, zarówno kojący skórę, jak i nawilżający. Dzieje się tak, ponieważ jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne są korzystne zarówno na zewnątrz ciała, jak i w jego wnętrzu. Należy powtórzyć: wszystkie miody mają te właściwości, ale są one bardziej widoczne w miodzie manuka.Czytaj też:
Sezon na owoce głogu. Narwij i zrób leczniczą nalewkę