Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu trzech partii przypraw ziela angielskiego, do którego produkcji użyto surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella. Producent przypraw LEVANT Foods Sp. z o.o., po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca wdrożył procedurę wycofania produktów. Proces monitorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Salmonella w zielu angielskim
Szczegóły dotyczące produktów:
Zdjęcie |
Nazwa produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości |
|
VITPOL Ziele Angielskie |
19117/991 |
08.2023 |
|
RUSTICA Ziele angielskie |
23517/99 |
08.2023 |
|
PORTLAND Ziele angielskie |
23517991 |
08.2023 |
Uwaga! Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Czym jest salmonella?
Salmonella jest bakterią wywołującą zatrucia pokarmowe, które mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Objawami zakażenia mogą być: skurcze żołądka, biegunka i gorączka. Objawy zwykle rozwijają się od 12 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie salmonelli i zwykle trwają od dwóch do siedmiu dni. Leczenie zwykle polega na nawadnianiu organizmu, a w rzadkich przypadkach stosowana jest antybiotykoterapia. Niestety bakterie mogą pozostać w organizmie jeszcze przez wiele miesięcy. Choroba jest niebezpieczna głównie dla dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością.
Salmonella wywołuje większość zatruć pokarmowych w Polsce i w Europie. Według raportu GIS i PZH w 2018 roku zarejestrowano łącznie 9957 zachorowań na salmonellozy odzwierzęce, z czego najwięcej wśród dzieci do 5 roku życia.
Czytaj też:
Masz w kuchni ten model łyżki? Lepiej ją wyrzuć, jest niebezpieczna