Uważaj z alkoholem! Dwa kieliszki wina mogą mieć więcej kalorii niż hamburger

Uważaj z alkoholem! Dwa kieliszki wina mogą mieć więcej kalorii niż hamburger

Dodano: 
Czerwone wino
Czerwone winoŹródło:Unsplash / Apolo Photographer
Badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że zawartość cukru w dwóch kieliszkach niektórych gatunków win może przekraczać dzienną zalecaną ilość cukru. Zauważono również, że większość etykiet alkoholu nie zawiera informacji dotyczących zawartości cukru.

Badania dotyczące zawartości cukru w winach przeprowadził Alcohol Health Alliance, skupiający ponad sześćdziesiąt organizacji działających na rzecz zdrowia w Wielkiej Brytanii. Pod kątem zawartości cukru przebadano ponad 30 gatunków win: czerwonych, różowych, białych, musujących i owocowych win sprzedawanych w Wielkiej Brytanii.

Jakie były wnioski z badania?

Alkohol w Wielkiej Brytanii jest zwolniony z przepisów dotyczących etykietowania żywności i napojów, więc konsumenci są w większości nieświadomi ilości kalorii, które spożywają, pijąc wino. Eksperci ds. zdrowia naciskają na jasne oznakowanie produktów alkoholowych dotyczące zawartości cukru.

„Spożycie alkoholu przyczynia się do wzrostu problemu otyłości, ale wywołuje również szereg problemów zdrowotnych, w tym zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na siedem rodzajów nowotworów" – wskazał prof. Ian Gilmore, przewodniczący Alcohol Health Alliance.

Jakie rodzaje cukru występują w diecie?

Na potrzeby badania naukowcy z Alcohol Health Alliance podzielili cukry na trzy grupy:

  • naturalnie występujące cukry,
  • cukry dodane, które są dostarczane podczas gotowania, przetwarzania produktów – obejmują one cukier stołowy, dekstrozę, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, syrop klonowy, miód i agawę,
  • cukry wolne, które obejmują wszystkie dodane cukry oraz cukry naturalnie występujące, w tym cukry uwalniane przez wyciskanie soku z owoców i warzyw.

Jaki jest dzienny limit cukru?

Zalecany dzienny limit cukru dodanego wynosi 36 g dla mężczyzn i 25 g dla kobiet. Raport przygotowany przez Alcohol Health Alliance wykazał, że dwa średniej wielkości kieliszki wina mogą zawierać prawie całą zalecaną ilość cukrów na cały dzień. Analiza wykazała również, że wina z największą ilością cukru były produktami o niższej mocy. Według autorów badania istnieje więc obawa, że konsumenci, wybierając alkohol o niższej mocy, jako zdrowszą opcję, nieświadomie mogą spożywać większe ilości cukru.

Jakie choroby powiązane są ze spożywaniem dużej ilości cukru?

Osoby, których dieta zawiera zbyt dużo cukru, są narażone na wystąpienie wielu chorób przewlekłych. Przykładem może być cukrzyca typu 2, diagnozowana coraz częściej w związku z nasilającym się problemem nadwagi i otyłości u osób dorosłych, młodzieży oraz dzieci.

Czytaj też:
Używasz słodziku zamiast cukru? Zobacz ranking najlepszych słodzików