Jak bezpiecznie kupować grzyby? Sprawdź, kto może sprzedawać świeże grzyby

Jak bezpiecznie kupować grzyby? Sprawdź, kto może sprzedawać świeże grzyby

Dodano: 
Grzybobranie.
Grzybobranie.Źródło:Shutterstock / DimaBerlin
Zatrucie grzybami może spowodować nie tylko własna pomyłka czy niewłaściwe przechowywanie zbiorów, ale też kupno grzybów z niesprawdzonego źródła. W Polsce świeże grzyby może oceniać klasyfikator grzybów lub grzyboznawca. Czym się różnią?

Wielu grzybiarzy zastanawia się, czy może sprzedawać własne zbiory. A ci, którzy nie mają czasu bądź po prostu – nie lubią grzybobrań – chętnie grzyby kupują. Grzyby można kupić często przy drodze albo na lokalnych bazarkach. Czy jedzenie takich grzybów jest bezpieczne dla zdrowia i życia? Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, co mówi polskie prawo na temat handlu grzybami.

Kto może sprzedawać grzyby w Polsce?

Jak czytamy w komunikacie GIS, każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby. Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.

Kursy na grzyboznawcę i klasyfikatora obejmują nie tylko informacje o tym, jak rozpoznać dane gatunki. Przekazują też cenną wiedzę obejmującą np. informacje o tym, które z grzybów można wprowadzać do obrotu, a które – nawet jeśli są jadalne – powinny pozostać w lesie. Dowiesz się, jak działają na ludzki organizm poszczególne toksyny i jakie grzyby są najczęstszą przyczyną zatruć. Specjalista przekaże też, jak postępować z grzybami już sprzedając je na targowisku, czy przerabiając w zakładach żywienia zbiorowego (mówiąc fachowo – nauczysz się, jak sprawować nadzór sanitarny).

Jak zostać grzyboznawcą lub klasyfikatorem grzybów świeżych?

Aby móc zawodowo klasyfikować grzyby, trzeba spełnić określone warunki, o których przypomina GIS.

Możesz zostać klasyfikatorem grzybów świeżych, jeżeli:

  • jesteś osobą pełnoletnią,
  • ukończyłaś/ukończyłeś co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową,
  • ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów,
  • zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

Możesz zostać grzyboznawcą, jeżeli:

  • jesteś osobą pełnoletnią,
  • posiadasz co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
  • ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców,
  • zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Informacji na temat kursów na klasyfikatora grzybów należy szukać na stronach wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych. Za kursy na grzyboznawcę odpowiada Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Choć grzybobranie nazywa się narodowym sportem Polaków, specjaliści przypominają, że nie każdy powinien jeść grzyby. Dotyczy to przede wszystkim dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Ważne, aby pamiętać, że można zatruć się także grzybami jadalnymi – dlatego istotna jest nie tylko wiedza na temat rozróżniania jadalnych gatunków, ale też ich odpowiedniego przechowywania i przetwarzania.

Czytaj też:
Popularne mity dotyczące grzybów. Wiara w nie może kosztować życie
Czytaj też:
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?