Nie używaj tej łyżki do żywności. GIS wycofuje produkt i ostrzega

Nie używaj tej łyżki do żywności. GIS wycofuje produkt i ostrzega

Dodano: 
Gotowanie. Zdjęcie ilustracyjne
Gotowanie. Zdjęcie ilustracyjneŹródło:Pexels / Yente Van Eynde
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed używaniem łyżki kuchennej. W próbkach wyrobu wykryto migrację do żywności szkodliwych substancji.

Chodzi o łyżkę KMT Style. Jak czytamy w komunikacie GIS, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, dlatego łyżki nie należy używać do kontaktu z żywnością – podkreślono w ostrzeżeniu.

Szczegóły wycofywanego produktu

GIS w swoim komunikacie podał szczegółowe informacje o produkcie.

  • Produkt: Łyżka, 31 cm, Kmt Style,
  • Numer partii: RIF: 6409203,
  • Kod kreskowy: 8056046092037,
  • Importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España,
  • Kraj pochodzenia: Chiny.

Wycofywana łyżka.

„Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. wycofuje kwestionowany produkt z obrotu oraz rozpoczął procedurę informowania odbiorców o możliwości zwrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie” – czytamy w ostrzeżeniu.

Czym są aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) to związki o działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników i klejów. To surowce, które wykorzystuje się w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Określone reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności w ilościach przekraczających dopuszczalne limity.

Czytaj też:
Uważaj na te leki i suplementy! Mogą powodować raka wątroby
Czytaj też:
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?

Źródło: gis.gov.pl/zdrowie.wprost.pl