Pestycyd z wafli jest groźną toksyną, a bakteria z kotletów może spowodować zatrucie. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) informuje o wycofywaniu produktów ze sklepów.
Zakazany środek w kukurydzy. Ze sklepów znikają wafle kukurydziane
Jak podaje GIS, o obecności śladowych ilości pestycydu w kukurydzy, z której zrobiono część partii wafli, poinformował sam producent. Chodzi o chloropiryfos – zakazany od kilku lat w Unii Europejskiej środek owadobójczy, który jest toksyczny także dla człowieka. Szkodzi m.in. na układ nerwowy. W swoim komunikacie GIS wyszczególnił partie produktów, które są wycofywane ze sklepów.
- Solone Wafle Kukurydziane 105g, data minimalnej trwałości: 2023-12-15 i 2023-12-17, nr kodu kreskowego: EAN: 5900125001836, wyprodukowano dla: Good Food Products Sp. z o.o.
- Solone Wafle Kukurydziane 35g, data minimalnej trwałości: 2023-12-16, nr kodu kreskowego: EAN: 5900125005643, wyprodukowano dla: Good Food Products Sp. z o.o.
-
Pano Wafle Cienkie Kukurydziane z Kaszą Jaglaną i Pieprzem, 105g, data minimalnej trwałości: 2023-12-16, nr kodu kreskowego: EAN: 5900125008750, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A.
- Pano Wafle Cienkie Kukurydziane z solą morską, 105g, data minimalnej trwałości: 2023-12-17, nr kodu kreskowego: EAN: 5900125008743, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A.
Groźna bakteria w partii hamburgerów
Wafle to niejedyny produkt, który aktualnie jest wycofywany z rynku. „W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej partii produktu (...). Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą” – czytamy w komunikacie (pierwsze objawy listreiozy to m.in. biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura, dreszcze i osłabienie).
GIS podał szczegóły wycofywanego produktu.
- Nazwa produktu: Hamburger wieprzowy, 260g
- Termin przydatności do spożycia: 26/05/2023
- Numer partii: 251/IV
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz.
Główny Inspektor Sanitarny apeluje do konsumentów, aby nie jedli produktów wymienionych w komunikatach.
Czytaj też:
Listeria bakteria – gdzie może się znajdować i objawy zakażeniaCzytaj też:
Truskawki na czele „brudnej dwunastki”. Ile pestycydów jest w truskawkach?