Salmonella w tatarze wołowym. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie

Salmonella w tatarze wołowym. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie

Dodano: 
Wycofywana partia tatara wołowego
Wycofywana partia tatara wołowego Źródło:GIS
W tatarze wołowym sprzedawanym w sieci Auchan wykryto pałeczki Salmonella. Produkt zostanie zutylizowany. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega konsumentów.

Obecność pałeczek Salmonella spp. w tatarze wołowym stwierdzono na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Tatar wołowy z Salmonellą – szczegóły wycofywanej partii

GIS podał w swoim komunikacie szczegóły wycofywanego produktu:

  • Produkt – Tatar wołowy Auchan, 200 g,
  • Numer partii: 2293008,
  • Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023,
  • Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno,
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

Jak podkreślono w ostrzeżeniu, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Ostrzeżenie konkretnej partii produktu – nie oznacza zakazu sprzedaży wszystkich produktów danej marki, które mogą być na rynku. Partia jest wycofywana z rynku i będzie zutylizowana.

Objawy zatrucia Salmonellą

Pałeczki Salmonelli są w Polsce jednym z najczęstszych powodów bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych bakterią produktów. Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci i osób z obniżoną odpornością. Objawy zatrucia Salmonellą to:

  • ból brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • może być również gorączka.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu wymienionego w komunikacie GIS, należy skontaktować się z lekarzem.

Czytaj też:
Czy kiełki są szkodliwe? Te informacje mogą cię zaskoczyć
Czytaj też:
Nie daj się nabrać na „smerfowe lody”. Jak wybrać dobre lody?