Soja w boczku z Sokołowa. Jest ostrzeżenie dla alergików

Soja w boczku z Sokołowa. Jest ostrzeżenie dla alergików

Dodano: 
Kobieta przy stoisku z wędlinami
Kobieta przy stoisku z wędlinami Źródło: Shutterstock / Bee Bonnet
Główny Inspektor Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie: w partii surowego boczku wykryto białko soi. To ważna informacja przede wszystkim dla alergików.

„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego” – czytamy w ostrzeżeniu GIS. Jak podkreślono, spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Surowy boczek wycofany przez GIS

GIS w swoim komunikacie podał szczegółu wycofywanej partii produktu.

  • Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g,
  • Numer partii: 32471S,
  • Data minimalnej trwałości: 02/10/2023,
  • Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.

Skąd białko soi w boczku? Producent wyjaśnia

GIS przywołał w ostrzeżeniu wyjaśnienia producenta. Zgodnie z nimi soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. Jak informuje GIS, w ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. „Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku” – czytamy.

Alergia na soję – jak się objawia?

Osoby z alergią na białko soi nie powinny jeść produktu wskazanego w komunikacie. Alergia na białko soi to jedna z alergii pokarmowych. U osoby uczulonej może spowodować reakcję alergiczną, a ta z kolei może objawiać się m.in. reakcjami skórnymi oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – nudnościami, wymiotami czy biegunką. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Czytaj też:
Choroby alergiczne u dzieci mogą mieć wspólną przyczynę. Badania
Czytaj też:
Jak zrobić pieczony schab i pieczoną karkówkę? Dzięki tym trikom wyjdą idealnie

Źródło: gis.gov.pl/zdrowie.wprost.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl