-
Jakie toksyny znajdują się w najpopularniejszych płatkach owsianych? Zaskakujące wyniki testów
Rakotwórczy glifosat do zwalczania chwastów, szkodliwy dla zdrowia nikiel, a także mykotoksyny pochodzące z pleśni – to tylko niektóre ze składników, które wykryła podczas testów jedna z niezależnych fundacji po przebadaniu 12 rodzajów...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Czy jedzenie po upływie daty ważności może być bezpieczne?
Wydaje nam się, że data przydatności do spożycia bezwzględnie oznacza czas zepsucia się żywności. Jednak czy tak jest?
Produkty -
10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość cholesterolu? Oto ranking, który warto wziąć sobie do serca, bo w przeciwnym razie... nasze żyły szybko odpłacą nam miażdżycą i innymi poważnymi problemami ze zdrowiem.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Naturalne produkty na nadkwasotę żołądka
Kiedy twój żołądek produkuje zbyt dużo soku trawiennego, może dojść do nadkwasoty. Jakimi produktami ją załagodzić?
Składniki odżywcze -
Żywność, od której odkłada się tłuszcz na brzuchu
Tłuszcz brzuszny jest dużym zagrożeniem dla zdrowia – tworzy się wokół ważnych narządów i naraża na ryzyko wielu chorób.
Produkty -
Jak pozbyć się szkodników z ogrodu? Naturalne metody
Wraz z ciepłymi dniami w twoim ogrodzie pojawiło się mnóstwo ślimaków, mszyc, komarów i innych szkodników? Sprawdź, jak uchronić przed nimi rośliny.
-
Wekowanie słoików pozwoli zapobiegnąć zepsuciu żywności. Jak robić to poprawnie?
Pasteryzowanie słoików to metoda zabezpieczania przetworów przed zepsuciem. Jak wekować słoiki?
Żywienie -
W ten sposób rozprzestrzeniają się bakterie jelitowe. Badania mikrobiomu
Naukowcy wykazali 3 strategie rozprzestrzeniania się bakterii jelitowych. Jedna grupa robi to w szczególny sposób
Składniki odżywczeDiety -
GIS wydał ostrzeżenie. Bakterie salmonelli w sezamie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu łuskanego. Spożycie produktu może grozić zatruciem pokarmowym.
ŻywienieProdukty -
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu
Jakie produkty spożywcze warto włączyć do codziennego jadłospisu zdaniem badaczy z Harvard Medical School w USA? Oto lista najbardziej wartościowego pożywienia.
Składniki odżywczePrzepisyDietyProduktyOdchudzanieMonika Piorun
-
Dzieci, które jedzą więcej wysoko przetworzonej żywności, szybciej przybierają na wadze
Chcesz, by twoje dziecko utrzymywało zdrową sylwetkę? Ogranicz w domu żywność wysoko przetworzoną, od której łatwo nabierze nadwagi.
ProduktyOdchudzanie -
Bakłażan – niedoceniane warzywo, które niesie wiele właściwości zdrowotnych
Bakłażan wciąż jest w Polsce mało popularny. A szkoda, bo zawiera wiele właściwości odżywczych i jest po prostu bardzo zdrowy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Pijesz dużo kawy? Możesz mieć większe ryzyko jaskry
Pojawiły się pierwsze badania, które wykazały powiązania dietetyczno-genetyczne dotyczące ryzyka jaskry.
-
5 pokarmów najlepszych dla zdrowia układu nerwowego
Czy wiesz, że zdrowie układu nerwowego możesz wspierać dietą? Zobacz, jakie produkty są w tym celu najlepsze.
Produkty -
5 najczęstszych błędów w przechowywaniu warzyw i owoców. Też je popełniasz?
Oto 5 najczęstszych błędów w przechowywaniu warzyw i owoców, z których prawdopodobnie nie zdawaliśmy sobie sprawy. Gdzie trzymać pomidory czy arbuza, by dłużej zachowały kolor, a przede wszystkim smak?
ŻywienieProdukty Wideo -
Chemikalia w żywności wpływają na płodność kobiet
Zgodnie z ustaleniami naukowców toksyczne substancje chemiczne okazały się być związane z niższą liczbą jajeczek u kobiet.
-
„Jak usunąć robaki z truskawek?” To wideo podbija media społecznościowe
Jak w prosty sposób usunąć larwy owadów, które znajdują się na truskawkach? Do mediów społecznościowych trafiło nagranie, na którym pokazano wyjątkowo prosty sposób skutecznego mycia owoców.
ŻywienieProdukty Wideo -
Mięso z grilla plus piwo? Dietetyk: Porcja karkówki to 500 kcal, kawałek kiełbasy 300
Samo grillowanie jest zdrowsze niż smażenie w oleju i panierce, ale wszystko zależy, co układamy na grillu. – Porcja karkówki to 500 kcal, kawałek kiełbaski 300 kcal. Czemu tych smaków nie urozmaicić? Osobiście niedawno odkryłam smak...
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
Te substancje zawarte w ziemniakach sprawiają, że są one niezwykle zdrowe
Ziemniaki są niskokalorycznym, bogatym w składniki odżywcze i niezwykle sycącym pokarmem. Jak je zdrowo przyrządzić?
ProduktySkładniki odżywcze -
W tych krajach spożywa się najwięcej alkoholu. Lista
Chociaż spożywanie alkoholu jest szkodliwe dla organizmu, wiele osób sięga po niego regularnie. W których krajach pije się najwięcej?
-
6 napojów, które powinno się spożywać z umiarem. Nie chodzi tu o alkohol
Płyny takie jak słodzone koktajle, napoje kawowe czy energetyczne nie powinny zbyt często gościć w naszych szklankach.
Produkty -
Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto 12 kreatywnych pomysłów
Kupujemy za dużo, robimy wielkie zapasy, a potem połowa produktów się marnuje, bo nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności. Podpowiadamy, w jaki sposób można najlepiej wykorzystać resztki jedzenia.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
4 obszary ciała, na które korzystnie wpływa jedzenie winogron
Lubisz zajadać się winogronami? To świetnie! Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, na co pomogą pomóc.
Produkty -
Jedzenie grzybów obniża ryzyko nowotworu. Potwierdziły to badania naukowe
Naukowcy wykazali, że jedzenie grzybów obniża ryzyko nowotworu nawet o 45%. Do tego dostarcza również wiele składników odżywczych i witamin.
Produkty