Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?

Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?

Dodano: 
Szpinak
Szpinak Źródło: Fotolia / Autor: HandmadePictures
Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?

Okazuje się, że wybór między jarmużem a szpinakiem jest subiektywny. Oba te warzywa mają bogate w składniki odżywcze i wszechstronne liście o porównywalnych poziomach przeciwutleniaczy i witamin.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych i najbardziej odżywczych pokarmów roślinnych. Obfituje w różnego rodzaju dobroczynne związki, które podejrzewane są nawet o właściwości lecznicze. Już niespełna 70 g liści jarmużu zawiera bogactwo witamin A, K i C – ich całkowita ilość w tak niewielkiej porcji przekracza znacząco dzienne zapotrzebowanie! Jarmuż to także cenne źródło witaminy B6, która wspiera pracę układu nerwowego.

Składniki odżywcze w jarmużu:

  • Kalorie: 12,2
  • Tłuszcz: 0,232 g
  • Sód: 9,5 mg
  • Węglowodany: 2,19 g
  • Cukier: 0,565 g
  • Błonnik: 0,9 g
  • Białko: 1,07 g
  • Wapń: 37,5 mg
  • Żelazo: 0,368 mg
  • Magnez: 11,8 mg
  • Kwas foliowy: 35,2 µg

Dlaczego warto jeść szpinak?

Spożywanie szpinaku może korzystnie wpłynąć na wzrok. Ponadto ta roślina pozwala zmniejszyć stres oksydacyjny, wspiera organizm w ochronie przed nowotworami i obniża ciśnienie krwi. Jest on źródłem witamin A, E i C, roślinnego białka, błonnika oraz soli mineralnych, takich jak fosfor czy magnez.

Składniki odżywcze w szpinaku:

  • Kalorie: 6,9
  • Tłuszcz: 0,117 g
  • Sód: 23,7 mg
  • Węglowodany: 1,09 g
  • Cukier: 0,126 g
  • Błonnik: 0,66 g
  • Białko: 0,858 g
  • Wapń: 29,7 mg
  • Żelazo: 0,813 mg
  • Magnez: 23,7 mg
  • Kwas foliowy: 58,2 µg

Z czym podawać jarmuż i szpinak?

Pod względem smaku szpinak jest łagodniejszy i bardziej delikatny, co ułatwia jedzenie go na surowo lub po ugotowaniu. Z drugiej strony jarmuż jest twardszy, nieco bardziej gorzki i może wytrzymać dłuższe czasy gotowania. Z powodu tych różnic w konsystencji i smaku jarmuż może lepiej działać w sauté lub gulaszu. Szpinak nie wymaga tyle czasu gotowania i ma tendencję do znacznie szybszego więdnięcia. Mimo to szpinak jest dobrym rozwiązaniem do zielonych koktajli ze względu na łagodniejszy smak i delikatne liście.

Czytaj też:
10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy
Czytaj też:
5 rodzajów zieleniny, której nie jadamy, a jest bardzo zdrowa