W spektrum kolorów, jakimi natura obdarzyła owoce i warzywa, zieleń wyróżnia się pod względem prozdrowotnych składników. Zielenina jest niezwykle odżywcza, niskokaloryczna, bogata witaminy i w cenne antyoksydanty.
Każdy, kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowy jest szpinak, jarmuż czy natka pietruszki, z pewnością często dodaje je do różnych potraw. Chociaż same w sobie nie zawsze kuszą smakiem, potrafią podkreślić inne składniki dania i być prawdziwą kulinarną „kropką nad i”. W ciepłych miesiącach naturalnie spożywamy więcej zieleniny, kiedy świeże pęczki możemy zerwać we własnym ogródku czy kupić w sklepie warzywnym. Większość popularnych warzyw jest dostępna przez cały rok.
5 typów zieleniny, która jest niedoceniania w kuchni
Jednak istnieje zielenina, która nie jest zbyt popularna na polskich stołach, ale wciąż zdrowa i smaczna. Poniżej przedstawiamy 5 propozycji liści, natki lub innych części warzyw, które wyrzucamy lub których nigdy nie mieliśmy okazji spróbować. Dlaczego to błąd? Sprawdź i przekonaj się, czy znasz poniższe pozycje.
Liście gorczycy
Gorczyca zwykle nie znajduje się w centrum uwagi przez swój gorzkawy posmak. Z jej nasion tworzy się musztardę. Z kolei liście gorczycy – zapomniana nieco zielenina – mają wyrazisty, nieco pikantny posmak porównywany do rzodkiewki. Mogą być zjedzone na kanapce, zmielone w pesto czy ugotowane w zupie. Są bardzo zdrowe i odżywcze.
Liście buraków
Liście buraków, często są oddzielane od bulwy i wrzucane do kosza. To duży błąd, ponieważ są zdrowe i mogą być składnikiem wielu potraw. Nadają się do zupy, koktajlu lub sałatki.
Jarmuż toskański
To ciemniejsza wersja standardowego jarmużu, którego liście wypełnione są błonnikiem, witaminami z grupy B, witaminą A i witaminą C. Jest świetny dla zdrowia skóry, układu odpornościowego i trawienia. Jarmuż toskański (lacinato) jest warzywem łatwym w uprawie i tanim w utrzymaniu. Można hodować go w doniczce.
Cykoria
Cykoria jest bogata w witaminy K i C i jest pełna przeciwutleniaczy. Chociaż jest znana w Polsce, wciąż podchodzimy do niej z rezerwą. Warto zaznaczyć, że jadalną częścią cykorii jest wyrastająca z korzenia główka liściasta z zielonymi brzegami.
Liście kalarepy
Kalarepa, znana również jako niemiecka rzepa, jest pełna składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C i witamina B6. Liście kalarepy są bogate w substancje odżywcze, nawet bogatsze niż sama bulwa. Najlepiej jeść je na surowo — w surówkach i sałatkach.Czytaj też:
Nie wyrzucaj resztek warzyw! Wyhoduj w doniczce swojeCzytaj też:
Pięć soków, które pomogą dłużej zachować młodość. Wśród nich jest sok z buraków