-
Lukrecja – przysmak czy trucizna? O tym nie wiedziałeś
Lukrecja to jedno z ziół, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Wielu z nas lukrecja kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami i okresem Bożego Narodzenia, kiedy to kupujemy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Olej z czarnuszki: jakie ma właściwości i jak go stosować?
Olej z czarnuszki powstaje na skutek tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki stosuje się m. in. w profilaktyce chorób i w kosmetyce. Jakie ma właściwości?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant -
Czym różni się ekstrakt z wanilii od esencji waniliowej? Co jest lepsze?
Kupując ekstrakt waniliowy, prawdopodobnie zobaczysz produkty oznaczone jako czysty ekstrakt waniliowy lub esencja waniliowa. Ten ostatni nazywany jest również imitacją smaku wanilii. Okazuje się, że ekstrakt waniliowy ma silniejszy,...
Produkty -
Tych produktów nigdy nie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej
Większość z nas, a szczególnie ci zapracowani doceniają, jak łatwe jest użycie kuchenki mikrofalowej. Ale warto wiedzieć, że nie wszystko nadaje się do podgrzania. Niektóre substancje pod wpływem mikrofali mogą stać się niebezpieczne,...
Produkty -
Dzika róża – pospolita roślina pełna właściwości zdrowotnych
Dzika róża występuje w Polsce w aż 23 gatunkach. Wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie i kuchni. Wszystko dzięki jej właściwościom zdrowotnym i kulinarnym.
ŻywienieProduktyAnna Sierant -
Nie tylko skok ciśnienia. 5 objawów przedawkowania kofeiny
Kofeina w postaci naturalnej, która obecna jest m.in. w kawie, a także kofeina syntetyczna to związki, które wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Powodują one chwilowy przypływ energii i lepsze samopoczucie, jednak...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy żołędzie są jadalne? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Żołędzie, które niegdyś były podstawowym pożywieniem dla różnych społeczności, nie są obecnie spożywane zbyt często. Chociaż te orzechy są pełne składników odżywczych, możesz zastanawiać się, czy można je bezpiecznie jeść.
Produkty -
Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity!
Podczas przygotowywania potraw z jaj nierzadko rezygnuje się z żółtek. W 1968 roku American Heart Association (AHA) zaleciło spożywanie nie więcej niż trzech żółtek jaj tygodniowo w celu ograniczenia chorób układu krążenia. Toczyła się...
Składniki odżywcze -
Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Quiz: Ile tak naprawdę wiesz na temat kalorii? Sprawdź się!
Pomimo tego, że zwykle mówi się o węglowodanach i tłuszczach, dla kontroli wagi liczą się kalorie. lle wiesz na ich temat? Wypełnij quiz i sprawdź to!
Składniki odżywczeProduktyQuiz -
Dieta Scarsdale'a: 1000 kcal niezależnie od wagi, wieku i poziomu aktywności. Dlaczego?
Dieta Scarsdale była popularna pod koniec lat siedemdziesiątych. Oparta na bestsellerowej książce dr Hermana Tarnowera – kardiologa z Nowego Jorku obiecywała utratę wagi do 9 kg w mniej niż 2 tygodnie. Z powodu ekstremalnych ograniczeń...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Lech Wałęsa odstawił insulinę. Czy to bezpieczne dla zdrowia?
Lech Wałęsa udał się niedawno do sanatorium w Lądku Zdroju, gdzie mógł zadbać o swoje zdrowie. Prezydent od przeszło 20 lat choruje bowiem na cukrzycę. Teraz przyznał się, że od 3 dni nie wziął insuliny i czuje się dobrze. Ujawnił też,...
Składniki odżywczeŻywienieGaleria -
Ta dieta sprawdza się w okresie menopauzy. Jest związana z poziomem insuliny
Menopauza to proces biologiczny charakteryzujący się ustaniem miesiączki i naturalnym spadkiem hormonów rozrodczych u kobiet. Dieta ketogeniczna może wiązać się z kilkoma korzyściami, szczególnie w okresie menopauzy.
Odchudzanie -
Czas od pierwszego do ostatniego posiłku dziennie ma znaczenie. Ile powinien wynosić?
Jeśli próbujesz schudnąć, to kiedy jesz, może być równie ważne, jak wybrane przez ciebie pokarmy. Tak zwane „jedzenie ograniczone w czasie” zachęca do ograniczania posiłków do określonych okien.
ProduktyOdchudzanie -
Żywność kwaśna a kwasotwórcza – na czym polega różnica?
Diety europejskie są zwykle bogate w żywność, która przyczynia się do dużego obciążenia kwasem w diecie, co może szkodzić zdrowiu. Zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, rafinowanych zbóż, sera i napojów gazowanych przy jednoczesnym...
Składniki odżywczeProdukty -
Chcesz schudnąć? Wykorzystaj z każdej diety to, co w niej najlepsze
Osoba chcąca schudnąć może zewsząd usłyszeć mnóstwo propozycji mniej lub bardziej skutecznych diet. Te najlepsze mają ze sobą 8 rzeczy wspólnych.
OdchudzanieŻywienieDiety -
Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant -
Dereń jadalny to niepozorny sposób na uzupełnienie (nie tylko) żelaza w organizmie
Dereń jadalny ma czerwone, pełne smaku owoce, które można zbierać aż do października. Dlaczego warto to robić?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Masz w kranie kwaśną wodę? Zobacz, czym może to grozić
Ze względu na potencjalne zanieczyszczenie metalami ciężkimi nie zaleca się picia kwaśnej wody, ponieważ może to doprowadzić do zatrucia lub zatrucia metalami ciężkimi. Dodatkowo kwasowość wody może zniszczyć szkliwo zębów i metalową...
-
Czy kawa naprawdę hamuje wzrost? Zagadka wreszcie wyjaśniona
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie zawierających kofeinę. W związku z tym toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy kawa jest bezpieczna dla nastolatków, ponieważ uważa się, że utrudnia prawidłowy wzrost i...
Produkty -
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo