Jak podaje Główny Inspektor Sanitarny, w próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Czym są te substancje?
Niebezpieczne związki chemiczne w kiełbasie
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (policykliczne węglowodory aromatyczne; w skrócie WWA lub PAH powstają w żywności podczas jej przetwarzania termicznego, np. smażenia, pieczenia, wędzenia, grillowania lub prażenia. Obecność tych związków w produktach spożywczych może być np. wynikiem zanieczyszczenia środowiska. Wykazują silne właściwości genotoksyczne, mutagenne oraz kancerogenne.
Wśród wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych za najbardziej niebezpieczny uważa się benzo(a)piren. Jego dopuszczalne stężenie w wodzie wynosi 0,2 mg/dm3.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje działania podejmowane przez producenta.
Czytaj też:
Uwaga na zatrute „kinderki”! GIS wycofuje całe partie ze sklepówCzytaj też:
Salmonella w mięsie z Biedronki. GIS ostrzega