Czy karp jest zdrowy? Oto jego właściwości odżywcze

Czy karp jest zdrowy? Oto jego właściwości odżywcze

Dodano: 
Świątecznie przystrojony karp
Świątecznie przystrojony karp Źródło: Fotolia / teressa
Karp to ryba, która króluje na wigilijnym stole. Czy karp jest zdrowy? Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze i czy warto po niego sięgać częściej.

Karp to średniotłusta ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Zaliczany jest do grupy ryb hodowlanych. Ryba ta ma wielu przeciwników ze względu na sporą ilość ostrych ości oraz mułowaty posmak. Okazuje się jednak, że z jednym i drugim problemem można sobie skutecznie poradzić, co pozwoli wzbogacić codzienną dietę i wyjdzie nam na zdrowie.

Karp – co to za ryba?

Karpie znajdują się w czołówce ryb hodowanych w celach konsumpcyjnych. Są bliskimi kuzynami złotej rybki, która podobno spełnia 3 życzenia. Żyją w głębokich rzekach oraz rozlewiskach, osiągając dość spore rozmiary – mogą dorastać do 1 metra długości oraz osiągać wagę kilkudziesięciu kilogramów. Najsmaczniejsze są młode karpie – cykl hodowlany karpia trwa około 3 lata. Wybierając mniejsze ryby, możemy mieć pewność, że w ich mięsie nie skumulował się nadmiar szkodliwych substancji.

W Polsce karpia kojarzymy przede wszystkim z Wigilią. Ryba ta zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej, jednak w ostatnich dekadach jej spożycie znacząco spadło. Ma to związek z m.in. sporą ilością drobnych, ostrych ości, które trudno usunąć podczas oprawiania tej ryby. Popularność karpia spadła, gdy na rynku pojawiły się delikatniejsze w smaku i mniej problematyczne podczas przygotowania ryby morskie m.in. łosoś. Warto jednak przekonać się do karpia, bo ryba ta może być nie tylko bardzo smaczna, ale także jest zdrowa. W porównaniu do importowanych ryb morskich jest także stosunkowo tania, choć tradycyjnie przed Bożym Narodzeniem ceny karpia szybują w górę.

Karp jest rybą wszystkożerną – nie gardzi pokarmem zwierzęcym oraz pokarmem roślinnym. Wyróżniamy wiele gatunków karpia. Szczególnie dużą popularnością na naszych stołach cieszy się karp królewski, czyli dziki karp, który zamieszkuje rzeki i wody stojące.

Karp – wartości odżywcze

Ryby słodkowodne uważane są za mniej wartościowe pod względem wartości odżywczych. To mit, bo dostarczają do naszego organizmu wielu cennych związków odżywczych. Karp hodowlany jest łatwo dostępny nie tylko w sklepach. Możemy sami go złowić, łącząc przyjemne z pożytecznym.

Karp jest rybą średniotłustą, co ma wpływ na jego kaloryczność – 100 g surowego karpia to około 120 kcal, jednak po usmażeniu 100 g porcja karpia dostarczy do naszego organizmu nawet 300 kcal. Mniej kaloryczną alternatywą dla karpia smażonego jest karp w galarecie – 100 g tej potrawy z ryby to około 160 kcal.

Oprócz kalorii karp dostarcza do naszego organizmu m.in. zdrowe kwasy Omega-3 i kwasy Omega-6, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas oraz fosfor. Ryba ta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz aminokwasów egzogennych, które musimy dostarczać do organizmu, bo nie są one syntetyzowane z innych związków. Pod względem zawartości np. kwasu linolowego karp jest mniej wartościowy niż ryby morskie, jednak zdecydowanie zdrowszy niż czerwone mięso ssaków np. wieprzowina i wołowina.

Powinniśmy wiedzieć, że wartości odżywcze mięsa karpia zależą od sposobu hodowli oraz warunków, w których żyją dzikie karpie. Kupując karpia, powinniśmy wybierać ryby z hodowli ekologicznych, dzięki czemu zyskamy pewność, że na każdym z etapów hodowli były one otoczone odpowiednim nadzorem i właściwie karmione.

Jak przygotować karpia?

Karp wigilijny to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie karpia może wydawać się problematyczne, zwłaszcza gdy kupimy żywą rybę. Aby ułatwić sobie przygotowania do świąt i uniknąć związanego z pozbawieniem karpia życia stresu, warto zdecydować się na zakup gotowych filetów lub dzwonków z karpia. Unikniemy wówczas także problematycznego patroszenia i czyszczenia ryby z łusek.

Karp wigilijny podawany jest w wielu odsłonach. W różnych rejonach kraju serwuje się tę rybę w nieco inny sposób, jednak najbardziej popularny jest karp smażony i karp w galarecie. Przepisy na te potrawy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Aby pozbyć się niebezpiecznych dla zdrowia, drobnych ości, powinniśmy karpia smażyć w wysokiej temperaturze, uważając, aby nie spalić tłuszczu. Wystarczy kilka chwil w rozgrzanym tłuszczu, aby drobne ości się wytopiły.

Z głów i kręgosłupów karpia możemy przygotować aromatyczny wywar do zupy rybnej lub wigilijnej zupy grzybowej. Jeżeli chcemy, aby nasze dzieci polubiły karpia, możemy przygotować z niego smaczne pulpety lub kotlety mielone.

Czytaj też:
12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Tych dań nie może zabraknąć na świątecznym stole
Czytaj też:
Działacze chcą zakazu sprzedaży żywego karpia. Pisma do samorządów