-
Czy spożywanie surowego ryżu jest dobre dla zdrowia?
Ryż to podstawowe pożywienie w wielu krajach na całym świecie. Jest niedrogi, jest dobrym źródłem energii i występuje w wielu odmianach. Chociaż ryż jest tradycyjnie gotowany przed spożyciem, niektórzy zastanawiają się, czy można jeść...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy spożywanie łusek pestek słonecznika jest bezpieczne?
Ponieważ słonecznik można kupić w całości lub w łupinach, można się zastanawiać, czy spożywanie łupin jest bezpieczne i pożywne. Jednak większość składników odżywczych nasion słonecznika znajduje się w jądrze, które jest jadalną częścią...
ProduktySkładniki odżywcze -
Potwierdzono związek między obecnością litu w wodzie pitnej a samobójstwami
Lit – najlżejszy ze wszystkich stałych pierwiastków – zasila nie tylko akumulatory. Śladowe ilości litu są praktycznie w każdej skale na naszej planecie i znajdują się w naszym pożywieniu i wodzie. Według nowej analizy ta niewidzialna...
ProduktyŻywienie -
Mleko kokosowe – czy warto je spożywać?
Mleko kokosowe pochodzi z białego miąższu dojrzałych orzechów kokosowych, które są owocem drzewa kokosowego. Ma gęstą, kremową konsystencję. Czy spożywanie tego mleka jest zdrowe, a jeśli tak, jakie korzyści niesie?
Produkty -
Koszmar każdego lata – jak się pozbyć muszek owocówek?
Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
ProduktyŻywienieWideo -
7 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania się w domu
W przypadku niektórych osób polecenie pozostania w domu przez cały dzień może zakłócić rutynowe posiłki i zwiększyć wyzwanie, jakim jest zdrowe odżywianie. Ale to wyzwanie może być szansą na poprawę swojej diety i ogólnego zdrowia.
DietyProdukty -
Czym są siarczyny w winie – szkodzą czy nie? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Siarczyny to szeroko stosowany w winiarstwie środek konserwujący, który jest tak popularny dzięki zdolności do zachowania smaku i świeżości wina. Badania sugerują, że te związki mogą mieć wpływ na niektórych ludzi.
Składniki odżywcze -
Czy picie kawy bezkofeinowej w ciąży jest bezpieczne?
Kawa to popularny napój z kofeiną znany ze swoich właściwości pobudzających. Jednak kobiety w ciąży często zmniejszają spożycie kofeiny, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia dziecka. Kawa bezkofeinowa to popularna alternatywa,...
Składniki odżywczeProdukty -
Czy jedzenie czereśni razem z pestkami jest niebezpieczne?
Jedzenie czereśni z pestkami może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Przypadkowe połknięcie jednej lub dwóch pestek nie zakończy się poważnymi problemami zdrowotnymi, jednak spożycie większej ilości pestek czereśni, wiśni i innych owoców...
ProduktySkładniki odżywcze -
6 produktów, których nigdy nie powinieneś mieć w swojej kuchni
Dietetycy w tej kwestii wydają się być zgodni – tych produktów nie warto trzymać w kuchni. Są wypełnione cukrem, sztucznymi dodatkami lub konserwantami. Jeśli nie masz nawyku czytania etykiet, sprawdź, czego powinieneś unikać w sklepie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Alarm w Wieliczce i okolicach. Woda skażona bakteriami coli – nie należy jej pić!
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa poinformowało, że w Wodociągu Publicznym Wieliczka doszło do skażenia wody bakterią grupy Coli. Wody w części powiatu nie można spożywać. Nie nadaje się też ona do mycia.
ŻywienieProdukty -
Co producenci dodają do żywności i po co?
Producenci żywności lubią anonsować, że ich produkt nie zawiera konserwantów, zdając sobie sprawę z tego, że wielu konsumentów obawia się szkodliwego wpływu na zdrowie tego rodzaju składników produktów. Poznaj prawdę o stosowanych w...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Planujesz dziecko? Nie pij zbyt dużo kawy. Eksperci o wpływie kofeiny na płodność
Niektórzy twierdzą, że nie mogą funkcjonować bez porannej filiżanki kawy, jednak w przypadku kobiet, które próbują zajść w ciążę, ta regularna rutyna może uniemożliwić poczęcie. Picie kawy wpływa również na rozpoczętą ciążę, jednak nie...
-
Kasza jaglana wycofywana ze sprzedaży. „Możliwe przekroczenie dopuszczalnego poziomu glifosatu”
Sieć hurtowni Selgros poinformowało swoich kontrahentów o konieczności wycofania z obrotu kaszy jaglanej firmy Melvit. Przy partii zastosowano za dużo pestycydu glifosat.
Żywienie -
Korzyści zdrowotne ananasa. O tym powinny wiedzieć przyszłe mamy
Ananas to soczysty, pyszny, tropikalny owoc. Jest pełen niezbędnych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych pomocnych związków, które mogą chronić przed stanami zapalnymi i różnymi chorobami.
Produkty -
Jak długo można przechowywać resztki? Odpowiedź nie jest oczywista
Resztki żywności mogą być dobrodziejstwem zarówno dla budżetu, jak i naszego czasu. Są również świetnym sposobem na ograniczenie marnowania żywności. Mimo to jedzenie resztek, które zbyt długo leżały w lodówce lub poza nią, może stanowić...
Żywienie -
Czy człowiek może bezpiecznie jeść karmę dla psów?
W obliczu niedoborów żywności lub niewystarczających środków na zakup artykułów spożywczych możesz się zastanawiać, czy karma twojego psa jest opcją, która pomoże ci wyrwać się z opresji. W końcu, jeśli twój pies od czasu do czasu...
ProduktyŻywienie -
Jesz zbyt dużo soli? Zobacz, co ci się stanie
Sól składa się z około 40% sodu i 60% chloru. Jest powszechnie stosowana do dodawania smaku potrawom lub do ich konserwowania. Co może się stać, gdy spożywasz jej za dużo?
ProduktyŻywienie -
Ile hot dogów może zjeść człowiek w ciągu 10 minut? Naukowcy obliczyli rekord
Amerykański badacz wykorzystał ustalone modele plastyczności jelit, aby określić absolutnie maksimum hot dogów, jakie człowiek może spożyć w ciągu 10 minut. Naukowiec wykazał także, że postępy, jakie można zrobić w tej dziedzinie, nie...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak długo można przechowywać makaron w lodówce?
Suchy makaron może przetrwać w spiżarni przez lata. Ale pewnie zastanawiasz się, jak długo można trzymać go w lodówce po ugotowaniu. Za chwilę twoje wątpliwości znikną.
ProduktyŻywienie -
Ból gardła po zjedzeniu sashimi. Lekarze znaleźli w migdałkach 25-latki coś strasznego
Jedzenie wszelkiego rodzaju surowego mięsa niesie ze sobą ryzyko pasożytów, ale szczególna ostrożność należy się sashimi. Japoński przysmak może zarazić zjadacza wieloma nieprzyjemnymi pasożytami wodnymi. Tak stało się z 25-latką z...
-
Dlaczego trawa cytrynowa zwiększa odporność? Od teraz dodasz ją do swojej diety
Każdy, kto chce zwiększyć swoją odporność i zachować zdrowie szuka lepszej diety i zdrowszych wyborów żywieniowych. A jeśli jesteś jedną z tych osób, proponujemy dodanie trawy cytrynowej do swojej diety. Dlaczego?
Produkty -
Korzyści zdrowotne i skutki uboczne jedzenia sera. Ta lista może być zaskakująca
Wszyscy uwielbiamy kremowy i delikatny smak sera. Niezależnie od tego, czy jest spożywany osobno na przystawkę, czy jako dodatek do potraw takich jak hamburgery, ciasta lub sałatki, ten sfermentowany produkt mleczny smakuje ludziom w...
ProduktyOdchudzanie -
Kto naraża nas na jedzenie nieświeżych potraw? Jak pokazują badania, przyszli teściowie
Naukowcy zapytali o jedzenie wątpliwej jakości dań w różnych sytuacjach społecznych i naszą skłonność do odmowy. Okazało się, że ludzie częściej wyrażali chęć, aby mimo wszystko zasiąść do stołu, w sytuacjach uznanych za mające duże...
ProduktySkładniki odżywcze