-
10 pokarmów, które pomagają regulować poziom cukru we krwi
Zdrowa dieta jest częścią profilaktyki przeciwcukrzycowej. Dowiedz się, jakie produkty pomagają w regulacji i utrzymaniu poziomu cukru we krwi.
ProduktyDiety -
Cukrzyca typu 2 przebiega inaczej u kobiet i u mężczyzn. Oto ważne różnice
Chociaż cukrzyca typu 2 dopada zarówno kobiety jak i mężczyzn, może nieco różnić się objawami oraz możliwością powikłań.
-
Czy wegetarianki powinny karmić dziecko piersią? W tej sprawie wypowiedziały się ekspertki
Przegląd badań wykazał, że wszystkie matki bez względu na stosowaną dietę produkują mleko o porównywalnej wartości odżywczej.
Diety -
Jak cieszyć się smakiem czereśni przez cały rok? Sposoby na suszenie i mrożenie
Czereśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce zbierane latem. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem dłużej? Podpowiadamy sprawdzone pomysły.
ProduktyPrzepisy -
Czy „roślinne mięso” faktycznie jest zdrowe? Naukowcy mają odpowiedź
Roślinne produkty, które mają zastępować mięso są coraz popularniejsze również w Polsce. Jak jest z ich zawartością odżywczą?
ProduktySkładniki odżywcze -
7 niedrogich pokarmów, które mają wysoką zawartość składników odżywczych
Zastanawiasz się, które produkty są zdrowe, a jednocześnie nie zrujnują ci portfela?Oto lista 7 najłatwiej dostępnych.
Składniki odżywczeDiety -
„Mam alergię na nikiel i całe życie nieświadomie trułam się... płatkami owsianymi”
17 proc. kobiet, 8 proc. dzieci oraz około 3 proc. dorosłych mężczyzn na świecie jest uczulonych na nikiel – metal ciężki, którego obecność we wszystkich przebadanych płatkach owsianych wykazała jedna z niezależnych fundacji Pro-Test....
ProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
GIS ostrzega przed kaszą z Biedronki. Zawiera pozostałości pestycydów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kaszy gryczanej Plony Natury. Powód? Producent przekroczył dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu.
ProduktyŻywienie -
Toksyny w płatkach owsianych? Producenci Płatków Zbożowych wydali oświadczenie
Po zaskakujących wynikach testu płatków owsianych, w których wykryto nikiel, glifosat i mykotoksyny, producenci płatków zbożowych zajęli stanowisko w tej sprawie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy jedzenie wpływa na odczyt ciśnienia krwi?
Nasze ciśnienie krwi zmienia się w ciągu dnia w zależności od jedzenia, które spożywamy lub czynności, które wykonujemy.
Produkty -
Kiedy zrobić test nietolerancji pokarmowej? Niepokojące objawy
W dzisiejszych czasach coraz więcej rodzajów żywności uczula. Kiedy wykonać test nietolernacji pokarmowej?
Składniki odżywcze -
Jakie toksyny znajdują się w najpopularniejszych płatkach owsianych? Zaskakujące wyniki testów
Rakotwórczy glifosat do zwalczania chwastów, szkodliwy dla zdrowia nikiel, a także mykotoksyny pochodzące z pleśni – to tylko niektóre ze składników, które wykryła podczas testów jedna z niezależnych fundacji po przebadaniu 12 rodzajów...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Czy jedzenie po upływie daty ważności może być bezpieczne?
Wydaje nam się, że data przydatności do spożycia bezwzględnie oznacza czas zepsucia się żywności. Jednak czy tak jest?
Produkty -
10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość cholesterolu? Oto ranking, który warto wziąć sobie do serca, bo w przeciwnym razie... nasze żyły szybko odpłacą nam miażdżycą i innymi poważnymi problemami ze zdrowiem.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Naturalne produkty na nadkwasotę żołądka
Kiedy twój żołądek produkuje zbyt dużo soku trawiennego, może dojść do nadkwasoty. Jakimi produktami ją załagodzić?
Składniki odżywcze -
Żywność, od której odkłada się tłuszcz na brzuchu
Tłuszcz brzuszny jest dużym zagrożeniem dla zdrowia – tworzy się wokół ważnych narządów i naraża na ryzyko wielu chorób.
Produkty -
Jak pozbyć się szkodników z ogrodu? Naturalne metody
Wraz z ciepłymi dniami w twoim ogrodzie pojawiło się mnóstwo ślimaków, mszyc, komarów i innych szkodników? Sprawdź, jak uchronić przed nimi rośliny.
-
Wekowanie słoików pozwoli zapobiegnąć zepsuciu żywności. Jak robić to poprawnie?
Pasteryzowanie słoików to metoda zabezpieczania przetworów przed zepsuciem. Jak wekować słoiki?
Żywienie -
W ten sposób rozprzestrzeniają się bakterie jelitowe. Badania mikrobiomu
Naukowcy wykazali 3 strategie rozprzestrzeniania się bakterii jelitowych. Jedna grupa robi to w szczególny sposób
Składniki odżywczeDiety -
GIS wydał ostrzeżenie. Bakterie salmonelli w sezamie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu łuskanego. Spożycie produktu może grozić zatruciem pokarmowym.
ŻywienieProdukty -
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu
Jakie produkty spożywcze warto włączyć do codziennego jadłospisu zdaniem badaczy z Harvard Medical School w USA? Oto lista najbardziej wartościowego pożywienia.
Składniki odżywczePrzepisyDietyProduktyOdchudzanieMonika Piorun
-
Dzieci, które jedzą więcej wysoko przetworzonej żywności, szybciej przybierają na wadze
Chcesz, by twoje dziecko utrzymywało zdrową sylwetkę? Ogranicz w domu żywność wysoko przetworzoną, od której łatwo nabierze nadwagi.
ProduktyOdchudzanie -
Bakłażan – niedoceniane warzywo, które niesie wiele właściwości zdrowotnych
Bakłażan wciąż jest w Polsce mało popularny. A szkoda, bo zawiera wiele właściwości odżywczych i jest po prostu bardzo zdrowy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Pijesz dużo kawy? Możesz mieć większe ryzyko jaskry
Pojawiły się pierwsze badania, które wykazały powiązania dietetyczno-genetyczne dotyczące ryzyka jaskry.