-
Laski cynamonu mogą być dodatkiem do ryżu, mięs lub owsianki. Sprawdź, jak ich użyć
Laski cynamonowe to aromatyczna, korzenna przyprawa, która może wzbogacić smak wielu dań. Jak ich używać?
Produkty -
10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca
Zdrowa dieta ma duży wpływ na choroby układu krążenia. Które produkty wybierać dla zdrowia serca?
Produkty -
5 szkodliwych pokarmów, których należy bezwzględnie unikać w diecie
Są tak pyszne, że nie możesz im się oprzeć? Sprawdź jednak, które z przekąsek powinny być zakazane.
Produkty -
Triki na bezpieczne rozmrażanie żywności, które przydadzą się w kuchni
Zdarzyło ci się zapomnieć o rozmrożeniu żywności na czas? Sprawdź, co możesz zrobić w takiej sytuacji.
ProduktySkładniki odżywcze -
4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać
Dodatki do żywności to substancje wprowadzane do żywności i napojów podczas przetwarzania i pakowania. Nie wszystkie są szkodliwe, ale niektóre niosą poważne zagrożenie. Które to są i jak ich unikać?
-
Hormony, które mają znaczenie przy odchudzaniu. Co warto o nich wiedzieć?
Skuteczne odchudzanie zależy nie tylko od diety i ćwiczeń, ale również od ustabilizowanej pracy hormonów.
Odchudzanie -
Jeśli chcesz być zdrowszy, zajadaj częściej śliwki. Oto, co mogą zdziałać w organizmie
Śliwki to trzecie najczęściej uprawiane w Polsce owoce rosnące na drzewach. Jakie dają korzyści zdrowotne?
Składniki odżywcze -
3 popularne błędy w diecie, które powodują przyrost tłuszczu na brzuchu
Jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki, unikaj tych błędów w sposobie odżywiania.
OdchudzanieProdukty -
Twój czajnik zarósł kamieniem? Zobacz, jak go wyczyścić
Kamień w czajniku? Skąd my to znamy! Zostań z nami, by dowiedzieć się, jak oczyścić czajnik z kamienia i zapobiegać ponownemu osadzaniu się kamienia.
-
5 prostych sposobów na sprawdzenie, czy jajko jest świeże
Wraz z upływem czasu jajko traci świeżość – jak każdy nieprzetworzony produkt spożywczy. Jak rozpoznać, czy jajka zalegające w naszych lodówkach nadają się jeszcze do jedzenia? Zostań z nami, aby się tego dowiedzieć.
Żywienie -
Bio, eco czy organic: czy jest różnica między tego rodzaju produktami?
W ostatnich latach produkty bio, eco i organic zawojowały sklepy, nie tylko te ekologiczne. Czy jednak wiemy, co dokładnie kryje się pod tymi nazwami?
ŻywienieOdchudzanie -
Przepis na świąteczny makowiec. Krótka historia pochodzenia ciasta
Makowiec należy do najpopularniejszych polskich ciast. Poznaj jego historię i prosty przepis na to ciasto.
Produkty -
Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza
Chociaż budzą naszą odrazę, owady to pełne składników odżywczych i zasobooszczędne pożywienie dla ludzi.
Składniki odżywcze -
Spodziewasz się dziecka? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o zatruciach pokarmowych w ciąży
Ciąża to większe ryzyko zatrucia pokarmowego. To może być przerażające doświadczenie dla przyszłych rodziców. Istnieje wiele zagrożeń związanych z zatruciem pokarmowym w czasie ciąży i za chwilę omówimy kilka z nich.
-
Woda prosto z kranu – Czy można pić ją bez obaw?
Brakuje nam zaufania do wody, którą otrzymujemy z wodociągów. Według najnowszych danych aż 60% ludności w Polsce nie pije wody z kranu w obawie przed zanieczyszczeniami, które mogą się w niej znajdować. Zamiast napełniać dzbanek wodą...
Artykuł sponsorowany -
5 pokarmów, których należy bezwzględnie unikać przy bólu stawów
Cierpisz na ból lub zapalenie stawów? Sprawdź, jakich pokarmów unikać, aby wspomagać dochodzenie do zdrowia.
Składniki odżywcze -
Woda alkaliczna jest coraz popularniejsza, ale czy bezpieczna?
Jak woda alkaliczna wpływa na ludzkie ciało i jego pH? Te tajemnice odkrywa dietetyczka Kelly Nohl.
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Zaskakujące korzyści zdrowotne fioletowych ziemniaków
Chociaż fioletowe ziemniaki nie są popularne w Polsce, mają bardzo dużo składników odżywczych.
Składniki odżywczeProdukty -
Czy rzeczywiście bezpiecznie jest pić „kranówkę”? Odpowiada chemiczka
Sylwia Panek, czyli na Instagramie Mama Chemik odpowiada na jedną z często pojawiających się wątpliwości: czy picie „kranówki” jest bezpieczne?
Żywienie -
Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C?
Witamina C jest bardzo ważnym składnikiem występującym w wielu owocach i warzywach. Czy można ją przedawkować?
Produkty -
Jak na nasze zdrowie wpływają jajka? Naukowcy nie mają jednoznacznej odpowiedzi
Wszyscy lubimy jajka, niezależnie od postaci, w jakiej je spożywamy. Ale pytanie brzmi: czy jajka są dobre czy szkodliwe dla naszego zdrowia?
Produkty -
Czy witamina D w zbyt dużych dawkach może być toksyczna?
Chociaż pojęcie toksyczności witaminy D istnieje, zjawisko to nie jest powszechne. Jakie ma skutki zdrowotne?
Produkty -
Toksyczna żywość dla niemowląt sprzedawana w USA. Jest raport komisji
Arsen, ołów, kadm i rtęć jako składnik ekologicznych posiłków dla dzieci? Szokujące informacje z USA
-
Jak prawidłowo czyścić drewniane łyżki? Ten istotny szczegół jest pomijany przez wielu z nas
Każdy z nas ma w kuchni drewnianą łyżkę. Ale czy jasne jest, jak powinno się ją czyścić? Sprawdź, czy popełniasz pewien istotny błąd, który może zagrozić nawet zdrowiu.