-
Czy wolno jeść surowe szparagi? Odpowiedź może zaskoczyć
Szparagi to prawdziwe bogactwo zdrowia. Biorąc pod uwagę, że zwykle podaje się je w postaci gotowanej, możesz się zastanawiać, czy jedzenie surowych szparagów jest równie zdrowe. Zostań z nami, aby się tego dowiedzieć.
Żywienie -
Te oznaki wskazują na bulimię. Łatwo zauważysz je u bliskich
Bulimia nervosa jest niezwykle trudnym do zrozumienia zaburzeniem psychicznym. Na początek większość osób cierpiących na tę chorobę wygląda normalnie: mają apetyt, jedzą z bliskimi. Prawdziwym problemem jest to, co dzieje się za...
ŻywienieOdchudzanie -
Post wodny, czyli najbardziej ryzykowna z diet. Jakie ma korzyści, a jakie wady?
Eksperci medyczni zalecają, aby pić co najmniej sześć do ośmiu szklanek wody każdego dnia. Niektóre osoby idą o wiele dalej i decydują się na post wodny, czyli zastępowanie określonych posiłków piciem wody.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
Znajdziesz ją w lodach, jogurcie i sosach. Co to jest guma guar i czy na pewno jest zdrowa?
Znana również jako guaran, guma guar jest wytwarzana z roślin strączkowych zwanych fasolą guar. Guma guar jest często stosowana jako dodatek do żywności w wielu przetworzonych produktach spożywczych.
ProduktySkładniki odżywcze -
6 skutków ubocznych zbyt dużej ilości cynamonu
Cynamon to przyprawa wykonana z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum. Jest szeroko wykorzystywana i powiązana z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa kontroli poziomu cukru we krwi i obniżenie niektórych czynników ryzyka chorób serca.
Produkty -
5 porad, jak wybrać idealnego ananasa. To nie takie proste!
Wybór idealnego, dojrzałego ananasa w sklepie spożywczym może stanowić nie lada wyzwanie. W przeciwieństwie do innych owoców trzeba sprawdzić o wiele więcej niż kolor i wygląd.
Produkty -
Piwo „na rozgrzewkę” – czy pozwala uniknąć kaca?
Czy można uniknąć kaca pijąc napoje alkoholowe w określonej kolejności? Okazuje się, że ten pomysł ma swoich zwolenników. A co na to nauka?
Żywienie -
Umiarkowane picie może poprawić zdrowie osób starszych? Te badania nie kłamią
Jeśli lubisz delikatny koktajl lub wino do obiadu, być może działasz prewencyjnie dla zdrowia: nowe badanie wykazało, że picie od niskiego do umiarkowanego może poprawić funkcje poznawcze u dorosłych w średnim wieku i starszych.
Produkty -
Czy można gotować wodę w kuchence mikrofalowej?
Chociaż nie ma medycznych przeciwwskazań do gotowania wody w kuchence mikrofalowej, jej fale mogą nierównomiernie podgrzewać zawartość. Dlatego przed użyciem zagotowanej wody należy ją zamieszać. Podczas gotowania wody w mikrofali...
Produkty -
Powszechny dodatek do żywności powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u myszy
Badacze z UMass Amherst stwierdzili, że nanocząsteczki TiO2 powodują zapalenie okrężnicy. Odkrycia opublikowano w Small, cotygodniowym, interdyscyplinarnym czasopiśmie poświęconym nanotechnologii.
-
Co dzieje się z twoim ciałem, kiedy jesz hot dogi?
Hot dog jest jednym z najczęściej sprzedawanych fast foodów w kraju. Również jego wegańskie odpowiedniki stają się coraz bardziej popularne. Jakie skutki dla organizmu niosą hot dogi?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek
Lato w pełni, temperatury dają się we znaki. A nic tak nie orzeźwia, jak soczysty arbuz wyjęty prosto z lodówki. Jaki owoc wybrać i na co zwracać uwagę?
ProduktyŻywienie -
7 błędów, które rujnują twoje grillowanie
Większość z nas uwielbia potrawy z grilla, ale przygotowanie ich samemu jest nie lada wyzwaniem. Istnieje mnóstwo błędów, które można wtedy popełnić. Potrawy z grilla mogą być dobrą alternatywą dla tradycyjnych dań, pod warunkiem jednak,...
ProduktyQuiz -
Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie?
Ashwagandha to starożytne zioło lecznicze. Jest klasyfikowane jako adaptogen, co oznacza, że może pomóc ciału, by radziło sobie ze stresem. Czy pozwala także schudnąć?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Co należy jeść podczas chemioterapii?
Podczas leczenia raka wybór jedzenia jest niezwykle ważny. Chemioterapia i radioterapia powodują wiele skutków ubocznych, które mogą się pogorszyć lub poprawić w wyniku jedzenia i picia. Uzupełnienie diety w pożywne pokarmy dostarcza...
Składniki odżywcze -
To może stać się z twoim ciałem, jeśli smażysz na głębokim tłuszczu
Smażenie jest niezdrowe – to wiemy nie od dzisiaj. Ale jak, tak naprawdę, wpływa ono na ludzkie ciało i jakie realne szkody może wyrządzić?
ProduktyŻywienie -
10 zaskakujących potraw, po których ci się odbija
Wiele naszych ulubionych potraw może wyzwalać i intensyfikować odbijanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie kontroli jest wprowadzenie kilku zmian w diecie. Niektóre pokarmy sprawiają bowiem, że łatwiej nam połykać powietrze, które...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy nasiona dyni mogą pomóc schudnąć?
Nasiona dyni to smaczna i bogata w składniki odżywcze przekąska. Badania pokazują, że oferuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawa zdrowia serca, a nawet zmniejszenie ryzyka niektórych...
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Woda gazowana – czy jest szkodliwa dla zdrowia?
Woda gazowana jest orzeźwiającym napojem i dobrą alternatywą dla słodkich napojów bezalkoholowych. Jednak niektórzy obawiają się, że może być szkodliwa dla zdrowia. Jak jest naprawdę?
ProduktyŻywienie -
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Awokado to pyszny i popularny owoc bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Jednak dojrzałe psują się szybko, stają się brązowe i papkowate. Aby przechować dojrzałe awokado na dłużej, możesz spróbować je zamrozić. Jednak zamrażanie...
Żywienie -
Jak prawidłowo przechowywać czosnek?
Czosnek jest składnikiem, który nadaje potrawom wspaniały smak i można go znaleźć w większości kuchni na całym świecie. Jak prawidłowo go przechowywać?
Żywienie -
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
ProduktySkładniki odżywcze -
Susza spędza sen z powiek rolnikom. Biologizacja nowym rozwiązaniem
O tym, że Polska pustynnieje słyszymy przynajmniej od kilku lat. Rolnicy liczą straty, a w sklepach coraz drożej. Firma Top Farms podkreśla, że sposobem na radzeniem sobie z problemami pogodowymi jest biologizacja upraw.
Wideo -
Jak poznać, czy wołowina w sklepie jest dobra?
Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
ProduktySkładniki odżywcze