-
Bio, eco czy organic: czy jest różnica między tego rodzaju produktami?
W ostatnich latach produkty bio, eco i organic zawojowały sklepy, nie tylko te ekologiczne. Czy jednak wiemy, co dokładnie kryje się pod tymi nazwami?
ŻywienieOdchudzanie -
Przepis na świąteczny makowiec. Krótka historia pochodzenia ciasta
Makowiec należy do najpopularniejszych polskich ciast. Poznaj jego historię i prosty przepis na to ciasto.
Produkty -
Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza
Chociaż budzą naszą odrazę, owady to pełne składników odżywczych i zasobooszczędne pożywienie dla ludzi.
Składniki odżywcze -
Spodziewasz się dziecka? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o zatruciach pokarmowych w ciąży
Ciąża to większe ryzyko zatrucia pokarmowego. To może być przerażające doświadczenie dla przyszłych rodziców. Istnieje wiele zagrożeń związanych z zatruciem pokarmowym w czasie ciąży i za chwilę omówimy kilka z nich.
-
Woda prosto z kranu – Czy można pić ją bez obaw?
Brakuje nam zaufania do wody, którą otrzymujemy z wodociągów. Według najnowszych danych aż 60% ludności w Polsce nie pije wody z kranu w obawie przed zanieczyszczeniami, które mogą się w niej znajdować. Zamiast napełniać dzbanek wodą...
Artykuł sponsorowany -
5 pokarmów, których należy bezwzględnie unikać przy bólu stawów
Cierpisz na ból lub zapalenie stawów? Sprawdź, jakich pokarmów unikać, aby wspomagać dochodzenie do zdrowia.
Składniki odżywcze -
Woda alkaliczna jest coraz popularniejsza, ale czy bezpieczna?
Jak woda alkaliczna wpływa na ludzkie ciało i jego pH? Te tajemnice odkrywa dietetyczka Kelly Nohl.
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Zaskakujące korzyści zdrowotne fioletowych ziemniaków
Chociaż fioletowe ziemniaki nie są popularne w Polsce, mają bardzo dużo składników odżywczych.
Składniki odżywczeProdukty -
Czy rzeczywiście bezpiecznie jest pić „kranówkę”? Odpowiada chemiczka
Sylwia Panek, czyli na Instagramie Mama Chemik odpowiada na jedną z często pojawiających się wątpliwości: czy picie „kranówki” jest bezpieczne?
Żywienie -
Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C?
Witamina C jest bardzo ważnym składnikiem występującym w wielu owocach i warzywach. Czy można ją przedawkować?
Produkty -
Jak na nasze zdrowie wpływają jajka? Naukowcy nie mają jednoznacznej odpowiedzi
Wszyscy lubimy jajka, niezależnie od postaci, w jakiej je spożywamy. Ale pytanie brzmi: czy jajka są dobre czy szkodliwe dla naszego zdrowia?
Produkty -
Czy witamina D w zbyt dużych dawkach może być toksyczna?
Chociaż pojęcie toksyczności witaminy D istnieje, zjawisko to nie jest powszechne. Jakie ma skutki zdrowotne?
Produkty -
Toksyczna żywość dla niemowląt sprzedawana w USA. Jest raport komisji
Arsen, ołów, kadm i rtęć jako składnik ekologicznych posiłków dla dzieci? Szokujące informacje z USA
-
Jak prawidłowo czyścić drewniane łyżki? Ten istotny szczegół jest pomijany przez wielu z nas
Każdy z nas ma w kuchni drewnianą łyżkę. Ale czy jasne jest, jak powinno się ją czyścić? Sprawdź, czy popełniasz pewien istotny błąd, który może zagrozić nawet zdrowiu.
-
Globalne badanie wykazało, czy można jeść za dużo owoców i warzyw
Co za dużo, to niezdrowo – czy to powiedzenie dotyczy także owoców i warzyw? Zobacz, co o tym mówi nauka.
ProduktySkładniki odżywcze -
Mrożone wcale nie są gorsze. Sprawdź, dlaczego warto w weekend ugotować grzybową
Grzybobranie już dawno za nami, ale to nie oznacza, że z ugotowaniem grzybowej musimy się wstrzymać do jesieni. Mrożone grzyby również są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Lubisz banany? Ten grzyb niszczy plantacje na całym świecie. „To bananowy odpowiednik COVID-19”
Banan, ulubione źródło potasu wielu z nas, może mieć kłopoty. Według niedawnego raportu bananowy odpowiednik COVID-19 rozprzestrzenia się po całym świecie.
Żywienie -
Pyszna i zdrowa śmietanka do kawy z olejem kokosowym – przepis
Olej kokosowy nie tylko może wzbogacić smak kawy, ale również – co poparto badaniami – poprawić metabolizm.
Składniki odżywcze -
Co nam mówi największe światowe badanie dotyczące żywności i zdrowia?
Badanie NutriNet-Santé jest największym na świecie, poświęconym zależnością między zdrowiem a jedzeniem. Jedna z jego autorek, dr Mathilde Touvier, omawia uzyskane w jego trakcie wyniki.
Żywienie -
Nie rozumiesz opisów na etykietach? Naukowcy spieszą z pomocą
Konsumenci na opakowaniach żywności mogą przeczytać, że np. dany produkt zawiera „Omega-3 dla utrzymania serca w dobrej kondycji”, albo że jest ”źródłem magnezu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym”. Naukowcy pomogą...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
5 korzyści płynących z jedzenia cebuli. Leczy i wspomaga cały organizm
Cebula jest niedrogim i aromatycznym dodatkiem do każdego posiłku, który ma wiele korzyści zdrowotnych.
ProduktySkładniki odżywcze -
Cukier nie zawsze jest zły: w tych produktach możesz go spożywać bezpiecznie
Cukier od lat jest żywieniowym wrogiem publicznym numer jeden. Czy słusznie? Czy w każdym przypadku jego spożywanie nie jest wskazane?
Żywienie -
Czy można być uczulonym na... ćwiczenia fizyczne?
Uczulenie na ćwiczenia wydaje się niemożliwe, jednak zdarza się, że u kogoś, kto przed chwilą np. biegał wychodzi na ciele pokrzywka. Czy to już alergia?
ŻywienieOdchudzanie -
Jesteś miłośnikiem precli? Sprawdź, czy są zdrowe
Ta niepozorna, słodka przekąska potrafi być zjadana garściami. Czy precle są zdrowe? Ile kalorii dostarczają?
ProduktySkładniki odżywcze