Włącz obsługę języka JavaScript, aby strona działała prawidłowo.
Przejdź na stronę główną WPROST.PL
Odżywianie Wprost
Żywienie
Odchudzanie
Diety
Składniki odżywcze
Produkty
Przepisy
Zdrowie
Subskrybuj
Szukaj
Menu
Bezpieczeństwo
żywności
Partner
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner
Produkty
Mikołaj
Kamiński
Czy pestycydy zwiększają ryzyko czerniaka?
Praca w polu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju czerniaka złośliwego, m.in. z powodu większego narażenia na promieniowanie UV. Wyniki badań sugerują, że ryzyko czerniaka może wzrastać przy zwiększonej ekspozycji na pewien rodzaj...
22
maj
2020
11:29
Patriota na zakupach
Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI. Pomożesz polskiej gospodarce, polskim firmom i rolnikom. Wesprzesz rodzimą gospodarkę w dobie kryzysu.
21
maj
2020
14:15
Produkty
Składniki odżywcze
Żywienie
Jak przechowywać pomidory – w lodówce czy na blacie? Odpowiedź może zaskoczyć
Dużo debatuje się na temat prawidłowego przechowywania pomidorów. Istnieją dwie główne opcje dostępne dla konsumentów: przechowywanie w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Getyndze zbadał teraz, czy...
21
maj
2020
9:28
Produkty
Składniki odżywcze
Żywienie
Nowy hit Instagrama – księżycowe mleko. Czy jest zdrowe?
Mleko księżycowe to pyszny i kojący napój, którego korzenie sięgają tradycji ajurwedyjskiej. Ajurweda to słowo, które przekłada się na „wiedzę o życiu”. Jest to starożytna, holistyczna nauka o zdrowiu z naciskiem na połączenie...
20
maj
2020
17:25
Wideo
Produkty
Zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności, które musisz znać
Bezpieczne obchodzenie się z żywnością obejmuje m.in. mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku i jedzeniem go, dezynfekcję blatów kuchennych i szybkie chowanie do lodówki produktów, które wymagają niskiej temperatury. Co jeszcze możemy...
19
maj
2020
21:35
Jak szybko rozprzestrzeniają się zarazki? Ten eksperyment daje do myślenia
Niewielka ilość farby fluorescencyjnej pokazała, jak szybko może rozprzestrzeniać się wirus. Być może ten eksperyment sprawi, że podwójnie zastanowimy się nad jedzeniem na mieście – nawet, gdy restauracje będą już otwarte.
13
maj
2020
21:31
Szymon
Krawiec
Minister rolnictwa: Żywność w Polsce jest tania
– Jeśli ktoś kwestionuje w tej chwili cenę polskiej żywności, to chyba nie do końca wie, o czym mówi. Żywność w krajach Europy Zachodniej, również uwzględniając to, że mamy mniejsze zarobki, jest w Polsce tania. Może i dlatego jest przez...
13
maj
2020
8:06
Wideo
Produkty
Nie tylko czym, ale też jak. Nowe badania dotyczące żywienia dzieci
Sposób, w jaki dzieci są karmione, może być równie ważny, jak to, co jedzą – zgodnie z nowym oświadczeniem naukowym American Heart Association, „Opiekun wpływa na zachowania żywieniowe u małych dzieci”, opublikowanym w Journal of...
13
maj
2020
5:21
Szymon
Krawiec
Minister rolnictwa dla „Wprost”: Działanie obrońców praw zwierząt jak hitlerowska propaganda...
Działanie tak zwanych obrońców praw zwierząt jest podobne do całej propagandy hitlerowskiej wymierzonej przeciwko Żydom czy Słowianom – mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.
12
maj
2020
8:00
Wideo
Jabłka droższe o 94 proc. Pandemia i susza odbijają się na cenach owoców
Średnie ceny 10 najczęściej eksponowanych w gazetkach promocyjnych owoców wzrosły o przeszło 17 procent, porównując okres od 9 marca do 5 maja ub. i tego roku. Najmocniej zdrożały jabłka – o prawie 94 proc. Gruszki poszły w górę o blisko...
11
maj
2020
10:11
Odchudzanie
Produkty
Znamy dietę, na której schudła Adele – czy jest bezpieczna dla organizmu?
Ostatnio Adele poza swoim oszałamiającym głosem zadziwia także spektakularną metamorfozą sylwetki – piosenkarka schudła aż ok. 45 kg. Podobno stosowała dietę Sirtfood, mocno ograniczającą kalorie. Czy taki plan żywieniowy jest zdrowy i...
8
maj
2020
17:29
Produkty
Żywienie
Czy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwości
Chociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
5
maj
2020
20:29
Rzeczy, których nie zobaczysz już w restauracjach typu fast food
Choć nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak będzie wyglądało życie po pandemii, nieuniknione są zmiany w restauracjach i galeriach handlowych. Niektóre przedmioty będą musiały zniknąć, inne poczekać na „lepsze” czasy. Dotyczy to m.in....
5
maj
2020
19:22
W galeriach możemy kupować jedzenie, ale nie możemy jeść
Dziś – 4 maja 2020 roku – w ramach luzowania obostrzeń wywołanych koronawirusem, zostały otwarte galerie handlowe. Zasad, według których mogą funkcjonować jest sporo, dotyczą m.in. jedzenia.
4
maj
2020
9:04
Czy mikrofalówka może zabić koronawirusa? Dr Paweł Grzesiowski odpowiada
Eksperci od dawna ostrzegają, że koronawirus może znajdować się na różnych przedmiotach, np. produktach spożywczych, które przynosimy w domu. Nic dziwnego, że niektórzy ludzie zastanawiają się, w jaki sposób zlikwidować wirusa – czy...
4
maj
2020
6:25
Wideo
Żywienie
Produkty
Jesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele chorób
Naukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.
1
maj
2020
21:17
Magdalena
Gryn
Żywność pod ścisłą kontrolą
Czy jedzenie na sklepowych półkach na pewno jest bezpieczne? Kto czuwa nad tym, aby rzeczywiście takie było?
30
kwi
2020
10:21
Produkty
Żywienie
Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać
Wszyscy lubimy owoce i warzywa, jednak nierzadko mamy problem z ich przechowywaniem. Jak robić to właściwie, by dary natury jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze?
28
kwi
2020
8:34
Produkty
Jak czytać etykiety od żywności, by nie dać się nabrać?
Aby poprawnie czytać etykiety produktów, należy zwracać uwagę na ilość składników czy zawartość cukru. Napisy na produkcie, sugerujące jego dietetyczność nie zawsze muszą pokrywać się z faktycznym stanem.
28
kwi
2020
5:57
Czy możemy się obyć bez środków ochrony roślin?
Pandemia koronawirusa pokazała, jak łatwo można zachwiać bezpieczeństwem żywnościowym na świecie i jak istotny wkład w jego zapewnienie ma rolnictwo. Dzięki nowoczesnemu rolnictwu żywność jest dostępna w odpowiedniej ilości i w...
27
kwi
2020
18:15
Susza nasza powszednia
Spośród państw kontynentalnej Europy mamy najmniej wody. I mimo że susze następują rok po roku, wciąż nie jesteśmy w stanie jej zatrzymywać.
27
kwi
2020
18:06
Produkty
Składniki odżywcze
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?
Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników...
24
kwi
2020
20:29
Produkty
Składniki odżywcze
Jak ograniczyć marnotrawienie żywności w domu? Porady ekspertów
Zmarnowana żywność stanowi największą część amerykańskich wysypisk śmieci. Gdy odpadki gniją, uwalnia się metan – gaz cieplarniany, który jest szkodliwy dla środowiska. Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?
24
kwi
2020
16:32
Susza w Polsce. Jest apel ws. podlewania roślin
Niedobory wody w Polsce już teraz są wyraźne, a prognozy nie napawają optymizmem. Tym bardziej ważne jest rozsądne gospodarowanie wodą, o co apeluje ministerstwo.
24
kwi
2020
15:39
Kolejne strony:
Przejdź do pierwszej strony
<<
Przejdź do poprzedniej strony
<
strona
1
...
strona
34
strona
35
strona
36
strona
37
38
strona
39
Przejdź do następnej strony
>
Przejdź do ostatniej strony
>>
Menu
Żywienie
Odchudzanie
Diety
Składniki odżywcze
Produkty
Przepisy
Tematy
Wydanie
:
17/2024 (2137)
Spis treści
Archiwum wydań
Wydania specjalne
Redakcja
Subskrypcja cyfrowa
Newsletter
Fundacja
Platformy prasy cyfrowej:
eGazety.pl
eprasa.pl
e-Kiosk
Nexto.pl
Nagrody tygodnika:
Człowiek roku
Innowatory Wprost
Orły Wprost
ShEO Awards
Tuzy biznesu
Wizjonerzy Zdrowia
Ostatnio dodane