Ciasto na pizzę – prosty przepis dla początkujących

Ciasto na pizzę – prosty przepis dla początkujących

Dodano: 
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę Źródło: Unsplash / Phil Hearing
Marzy ci się idealna włoska pizza, ale nie umiesz jej zrobić w domu? Najpierw przygotuj idealny spód, który będzie podstawą jej smaku.

Wiele osób nie podejmuje się zrobienia pizzy w domu, ponieważ nie zna dobrego przepisu na ciasto. Okazuje się, że im prostszy, tym lepszy. Przepis na ciasto do pizzy nie musi być bowiem skomplikowany.

Przepis na ciasto do pizzy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W małym naczyniu rozdrobnij drożdże z cukrem. Dolej połowę wody (ok. 80 ml) i odstaw na około 10 minut.
  2. Rozłóż stolnicę. Przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i resztę wody. Następnie połącz z zawartością poprzedniej miseczki. Ugniataj całość, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Ciasto uformuj w kulkę, przykryj czystą ścierką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na placek. Im cieńsze placki zrobisz, tym czas pieczenia będzie krótszy.
  5. Teraz gdy już masz ciasto do pizzy, przygotuj jeden jej wariantów smakowych według naszych wskazówek.

Te informacje mogą się przydać:

  • Użyj lekko ciepłej, ale nie gorącej wody do przygotowania ciasta na pizzę.
  • Zamiast oliwy możesz wykorzystać olej roślinny.
  • Ciasto możesz zagniatać ręcznie lub mikserem.
  • Nie zapomnij o skropieniu ciasta oliwą przed dodaniem składników pizzy.
  • Możesz zamrozić część ciasta, by wykonać pizzę w późniejszym czasie.

Smacznego!


Czytaj też:
Jak przyrządzić pizzę, żeby była zdrowsza?