Marzy ci się idealna włoska pizza, ale nie umiesz jej zrobić w domu? Najpierw przygotuj idealny spód, który będzie podstawą jej smaku.
Wiele osób nie podejmuje się zrobienia pizzy w domu, ponieważ nie zna dobrego przepisu na ciasto. Okazuje się, że im prostszy, tym lepszy. Przepis na ciasto do pizzy nie musi być bowiem skomplikowany.
Przepis na ciasto do pizzy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W małym naczyniu rozdrobnij drożdże z cukrem. Dolej połowę wody (ok. 80 ml) i odstaw na około 10 minut.
- Rozłóż stolnicę. Przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i resztę wody. Następnie połącz z zawartością poprzedniej miseczki. Ugniataj całość, aż ciasto będzie gładkie.
- Ciasto uformuj w kulkę, przykryj czystą ścierką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na placek. Im cieńsze placki zrobisz, tym czas pieczenia będzie krótszy.
-
Teraz gdy już masz ciasto do pizzy, przygotuj jeden jej wariantów smakowych według naszych wskazówek.
Te informacje mogą się przydać:
- Użyj lekko ciepłej, ale nie gorącej wody do przygotowania ciasta na pizzę.
- Zamiast oliwy możesz wykorzystać olej roślinny.
- Ciasto możesz zagniatać ręcznie lub mikserem.
- Nie zapomnij o skropieniu ciasta oliwą przed dodaniem składników pizzy.
- Możesz zamrozić część ciasta, by wykonać pizzę w późniejszym czasie.
Smacznego!
Czytaj też:
Jak przyrządzić pizzę, żeby była zdrowsza?
Źródło: All recipes