Piotr Kucharski zdradził w kuchni „Dzień Dobry TVN” przepisy na dania z kaczką. Jak zrobić zupę z kaczki a la ramen? A jak filety z kaczki z cykorią i gruszkami?
Mięso kaczki – czy jest zdrowe?
Chiny są zdecydowanie największym na świecie producentem mięsa kaczego i produkują około 65% globalnej całości. Po Chinach Francja jest drugim co do wielkości producentem, a Stany Zjednoczone zajmują dziewiąte miejsce. Chociaż kaczka nie jest jednym z bardziej popularnych mięs w świecie zachodnim, spożycie wzrasta w ostatnich latach. Dlatego też warto wiedzieć, jaki wpływ na zdrowie ma ten rodzaj mięsa.
Zasadniczo mięso kaczki ma wyższą zawartość tłuszczu niż inny drób, taki jak kurczak i indyk, a mięso ma ciemniejszy kolor. Chociaż kaczka może czasami wyglądać na czerwoną w stanie surowym, uważa się ją za rodzaj białego mięsa. Kaczka oferuje umiarkowaną ilość białka i stosunkowo wyższą zawartość tłuszczu w porównaniu do innych mięs. Jednak większość tego tłuszczu pochodzi ze skóry, którą może usunąć każdy, kto chce zmniejszyć spożycie tłuszczu/kalorii. Podobnie jak wiele innych rodzajów mięsa, kaczka jest głównie źródłem witamin z grupy B. Selen jest najbardziej skoncentrowanym minerałem w kaczce, a mięso ma wysoką zawartość fosforu, żelaza, cynku i miedzi.
Czytaj też:
Rosół z pieczonej kaczki w azjatyckim stylu