Zioła znajdują powszechne zastosowanie w kuchni, pozwalając nadać smak i wyjątkowy aromat oraz zmniejszając ciężkostrawność niektórych potraw. Do typowych ziół przyprawowych zaliczamy właśnie tymianek, którego smak kojarzymy zarówno ze zdrową kuchnią śródziemnomorską, jak i potrawami kuchni polskiej oraz innych krajów. Tymianek to roślina przyprawowa o wielu zastosowaniach, która pomaga łagodzić objawy niektórych schorzeń, jak również wpływa m.in. na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego.
Jak wygląda tymianek?
Tymianek to niewielki półkrzew o wysokości około 20-30 centymetrów. Tworzą go silnie rozgałęzione łodygi z drobnymi, wąskimi liśćmi – lekko owłosionymi pod spodem i jaśniejszymi z górnej strony blaszki. Wydaje drobne, jasnoróżowe kwiaty. Jest rośliną zimozieloną. Roślinę można zobaczyć na poniższym zdjęciu:
Do czego przydaje się tymianek?
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że stosowane podczas przygotowywania posiłków rośliny przyprawowe mają wyjątkową moc. Tak jest właśnie w przypadku tymianku pospolitego (Thymus vulgaris). Roślina ta jest nie tylko wyjątkowo aromatyczną przyprawą, ale także składnikiem wielu naturalnych syropów m.in. na kaszel oraz tabletek na ból gardła. Możemy ją posadzić w ogrodzie lub w doniczce i przez cały rok korzystać z wyjątkowej mocy tymianku, kiedy np. dopadną nas katar lub grypa. Tymianek znajduje także zastosowanie w aromaterapii – olejek tymiankowy może być stosowany np. do inhalacji. Moc leczniczych ziół pozwala szybciej uporać się z różnymi dolegliwościami, dlatego warto poznać bliżej ich właściwości i zastosowanie.
Jakie właściwości lecznicze ma tymianek?
Tymianek jest rośliną powszechnie stosowaną w krajach śródziemnomorskich. Pierwsze wzmianki o jego leczniczych właściwościach pochodzą z czasów starożytnych. Stosowany był przez starożytnych Greków oraz Rzymian m.in. w celu zażywania odświeżających i antyseptycznych kąpieli. Tymiankiem leczono także schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych oraz wierzono w jego magiczną moc. Tymianek traktowany był także jako chroniący przed chorobami i złymi mocami amulet. Z czasem wiedza na temat właściwości zdrowotnych tej rośliny pozwoliła na jego zastosowanie m.in. w leczeniu zakażeń o podłożu grzybiczym i bakteryjnym. Uprawy tymianku stały się popularne dzięki mnichom, którzy w XI wieku zaczęli stosować go jako składnik leczniczych nalewek.
Tymianek to jedna z roślin przyprawowych, którym zawdzięczamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także prozdrowotne działanie dań kuchni śródziemnomorskiej. Ta roślina zielna dostarcza to naszego organizmu m.in. tymol o silnym działaniu antyseptycznym, który skutecznie niszczy bakterie oraz grzyby i drożdżaki. W tymianku znajdziemy także witaminy i minerały, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz karwakrol. Wysoka zawartość chemicznych związków organicznych sprawia, że tymianek znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetyce.
Do najczęściej wykorzystywanych właściwości tymianku, zaliczamy:
- działanie antybakteryjne,
- działanie przeciwgrzybicze,
- działanie wykrztuśne,
- działanie rozgrzewające,
- działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne,
- działanie rozkurczowe i usprawniające trawienie.
Jak stosować tymianek?
Zastosowanie tymianku obejmuje przede wszystkim łagodzenie objawów schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych. Zioło to pomaga oczyścić płuca i oskrzela z zalegającej wydzieliny, działając silnie wykrztuśnie. Co więcej, redukuje stany zapalne o podłożu bakteryjnym, wspomagając leczenie m.in. zapalenia oskrzeli.
Tymianek to naturalny antybiotyk, który doskonale sprawdza się także przy infekcjach zatok – inhalacje z tymianku udrożniają nos, redukują chorobotwórcze bakterie oraz zmniejszają ból głowy, który towarzyszy zapaleniu zatok oraz zwykłemu katarowi. Napary z tymianku mogą być wykorzystywane w celu łagodzenia stanów zapalnych gardła i błon śluzowych jamy ustnej. Wspomagają m.in. leczenie pleśniawek i aft, a także ropni okołozębowych, działając antyseptycznie i znieczulająco.
Tymianek może być także stosowany w celu usprawniania trawienia i łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które pojawiają się po spożyciu ciężkostrawnych posiłków. Herbatka z tymianku redukuje ból gardła, przewlekłe zmęczenie oraz dolegliwości wątrobowe. Zioło to może być także stosowane w postaci olejku eterycznego, który po rozcieńczeniu w oleju bazowym łagodzi ból stawowy i ból mięśniowy, jak również pomaga redukować dolegliwości związane z chorobami reumatycznymi.