Lazania to rodzaj makaronu występującego w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron należy najpierw ugotować lub układać surowy, na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa ma trafić do piekarnika. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Układamy je aż do wyczerpania składników.
Historia lazanii – skąd naprawdę pochodzi to danie?
Większość specjalistów i historyków badających kulturę śródziemnomorską jest podzielona jeśli chodzi o to, w jakim kraju po raz pierwszy pojawiła się nazwa lazania. Jedni twierdzą, że są to Włochy, drudzy, że prekursorem była Grecja, a nazwa została zapożyczona do języka włoskiego.
Ile kalorii ma lazania z razowego makaronu?
Jeśli skorzystasz z podanego przez nas przepisu, w jednej porcji lazanii znajdzie się:
- 487 kalorii
- co pokryje 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz
- 67 proc. zapotrzebowania na węglowodany
- 30 proc. zapotrzebowania na błonnik
- 61 proc. zapotrzebowania na białko
Przygotowanie lazanii wcale nie jest trudne
Przepis: Lasagna
lasagna z makaronem z mąki pełnoziarnistej
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 487 w każdej porcji
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula (250g), drobno posiekana
- 320g drobno posiekanej marchwi
- 2 paluszki selera (140g), drobno posiekane
- 2 liście laurowe
- 500g mielonej wołowiny
- 3 duże ząbki czosnku, drobno starte
- 400g pomidorów w puszce
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 11/2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
- 400 ml półtłustego mleka
- 30 gramów mąki razowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6 arkuszy pełnoziarnistej lasagne (125g)
- 25g drobno startego parmezanu
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopniW międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cebulę, marchew, seler i jeden z liści laurowych przez 8-10 minut, aż warzywo zmięknie i zacznie robić się złote. Dodaj mielone mięso i czosnek i smaż, aż wołowina się zarumieni, około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj potrawę na wolnym ogniu przez 20 minut, zdejmując pokrywkę po 10 minutach, aby lekko odparować wodę.
- Przygotuj sos beszamelWlej mleko na średnią patelnię, pomieszaj z mąką i ubij na małym ogniu, aż mieszanina będzie wolna od grudek. Dodaj drugi liść laurowy i szczyptę gałki muszkatołowej i kontynuuj gotowanie, ubijając, przez 8-10 minut, aż sos będzie gęsty.
- Przygotuj danie do pieczeniaDo naczynia do pieczenia o wymiarach 19 x 24 cm włóż dwa arkusze lasagne. Łyżką nakładaj przygotowane wcześniej mięso z warzywami, a następnie przełóż dwoma kolejnymi arkuszami lasagne, i kolejno układaj pozostałe warstwy. Na koniec nałóż łyżką biały sos i posyp serem. Piecz przez 40 minut, aż zacznie bulgotać i będzie miał złoty kolor.
Czytaj też:
Chcesz żyć dłużej? Włącz do swojej diety oliwę z oliwek