Kalarepa to niedoceniane warzywo, chociaż towarzyszy nam od wieków. Nie każdy wie, że roślina ta należy do grupy roślin krzyżowych podobnie jak kapusta, brokuły czy kalafior. W naszych sklepach dostępne są dwie odmiany kalarepy: jasnozielona i fioletowa, w której występują odpowiedzialne za jej fioletową barwę, działające przeciwzapalnie antocyjany. Bez względu na odmianę w środku kalarepka ma jasnokremowy kolor i chrupiącą konsystencję oraz słodkawy smak, który staje się bardzo delikatny po ugotowaniu. Kalarepa to warzywo niskokaloryczne (27 kcal/100 g), o niskim indeksie glikemicznym (IG 20). Dodatkowo zawiera dużo błonnika pokarmowego, który doskonale reguluje procesy trawienne. Nadaje się więc dla osób dbających o linię.
Kalarepa ma na cenne właściwości zdrowotne
Kalarepa dzięki zawartym antyoksydantom, takim jak witamina C (jedna średnia kalarepa pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), polifenolom, składnikom mineralnym jak miedź działa przeciwzapalnie. Ograniczanie stanów zapalnych w organizmie zmniejsza z kolei ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca i układu krążenia.
Co niezwykle ważne ta niepozorna kapustka może być skuteczna w prewencji nowotworów, dzięki zawartości związków siarkowych – glukozynolanów. Według badań związki te zmniejszają ryzyko rozwoju raka, jak też mogą wspierać leczenie nowotworów, szczególnie płuc i przewodu pokarmowego w tym jelita grubego.
Uwaga! Osoby cierpiące na zapalenie tarczycy lub jej niedoczynność powinny spożywać kalarepę z umiarem, gdyż zawiera ona goitrynę, która zaburza wchłanianie jodu.
Jak jeść kalarepę?
Najsmaczniejsze są małe i średnie kalarepki, bo duże okazy mogą być zdrewniałe i trzeba będzie wyrzucić dużą część warzywa. Kalarepę przed przygotowaniem należy obrać, bo ma twardą skórę. Warto jeść kalarepę na surowo, gdyż zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych i jest bardzo smaczna zarówno samodzielnie jak i w połączeniu z innymi warzywami. Kalarepka może być też ugotowana i podana tradycyjnie jak np. kalafior. Ugotowana z odrobiną masła jest zadziwiająco delikatna. Z kalarepy można robić też zupy, dodawać do warzywnych gulaszy, nadziewać, a nawet kisić.
My zachęcamy do zrobienia pysznej surówki ze świeżej kalarepy.
Przepis: Chrupiąca surówka z kalarepy i jabłka
Ta surówka jest przyjemnie orzeźwiająca i idealnie nadaje się na dodatek do obiadu. Jeśli dodamy do niej na przykład odrobinę pokrojonego pieczonego kurczaka lub sera feta będzie stanowić pełnowartościowe danie na kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kalarepa
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- garść świeżej mięty
- 4 duże łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj produktyObierz kalarepę i jabłko i pokrój w kostkę. Skrop warzywa sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
- Wyciśnij czosnekPrzeciśnij przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj z jogurtem. Dodaj sól i pieprz. Polej sosem warzywa i wymieszaj.
- Podaj surówkęPosyp listkami świeżej mięty i podawaj.
Czytaj też:
Jedz te produkty do woli i chudnij. Idealne warzywa na odchudzanieCzytaj też:
Dieta na jesień. Co jeść, aby poprawić odporność organizmu?
Źródła: Healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Odżywianie Wprost