Pasta do kanapek z pieczonej fety i bakłażana to moje najnowsze odkrycie. Przepis na ten przysmak znalazłam w mediach społecznościowych dietetyczki dr Hanny Stolińskiej i od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Muszę nieskromnie przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Przysmak od razu podbił podniebienia całej mojej rodziny i stał się domowym hitem. Bliscy mogliby go jeść na okrągło.
Jak zrobić pastę do kanapek z pieczoną fetą?
Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga wiele wysiłku. Pasta powstaje na bazie kilku tanich, łatwo dostępnych składników i w zasadzie robi się sama. Etapem, który wymaga największego zaangażowania jest krojenie warzyw. Resztę pracy wykonują sprzęty kuchenne. Z pomocą przychodzi piekarnik i blender. Żałuje, że wcześniej nie znałam tego przepisu.
Przepis: Pasta do kanapek z pieczoną fetą
To świetna przekąska do kanapek. Poleca ją znana dietetyczka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
Składniki
- 1 papryka
- 1 bakłażan
- 200 g fety
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- 4 łyżki oliwy
- warzywa (opcjonalnie)
- chleb żytni
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyj bakłażana i paprykę. Następnie pokrój je w kostkę i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Na wierzch połóż fetę. Posyp całość przyprawami i polej oliwą.
- Pieczenie warzyw i seraPiecz warzywa i fetę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut.
- Robienie pastyZblenduj upieczone i przestudzone składniki na gładką masę.
- Podawanie pastyPastę możesz podać z ulubionymi warzywami i/lub pieczywem.
Wskazówka: Do pasty możesz dodać inne składniki, na przykład pomidorki koktajlowe, oliwki, odrobinę ostrej papryki itp.
Z czym podać pastę do kanapek od dietetyka?
Ta pasta znajduje wiele różnych zastosowań. Możesz ją podać klasycznie na bułce lub chlebie albo zaserwować w towarzystwie grzanek, tostów lub krakersów. Ten przysmak świetnie sprawdza się również w roli dipu. Z powodzeniem może zastąpić standardowy ketchup, majonez czy sos czosnkowy. Doskonale współgra z różnymi warzywami. Świetnie odnajdzie się w towarzystwie frytek z marchewki, pietruszki czy selera.
Taką pastą kanapkową możesz również nafaszerować ugotowane na twardo jajka. Pamiętaj, by wcześniej je wydrążyć, czyli pozbawić żółtek, Możesz je później dodać do bakłażanowego przysmaku albo sałatki na bazie sezonowych warzyw. Wszystko zależy od twojej inwencji.
Czytaj też:
W przepisie na pastę jajeczną wprowadziłam małą zmianę, a zyskałam wiele. Polecam nową recepturęCzytaj też:
Ta pasta do kanapek smakuje lepiej niż pasztet. To mój patent na wykorzystanie mięsa z obiadu