W tym roku Donald Tusk wsparł Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy, wystawiając na aukcję wizytę w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, a także wspólne śniadanie. Zwycięzca licytacji będzie miał okazję spróbować takich przysmaków jak śledzie po kaszubsku, prażnica na bretlingach (jajecznica na szprotkach) czy właśnie kaszubskie racuchy, zwane potocznie ruchańcami lub ruchankami.
Jak zrobić kaszubskie racuchy w domu?
Przepis na te placuszki jest bardzo prosty. Wystarczy ubić pianę z białek, wymieszać poszczególne składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem usmażyć. Racuchy swoją śmieszną i nieco krępującą nazwę zawdzięczają temu, że ruszają się na patelni. Określenie ruchańce czy ruchanki wywodzi się od słowa „ruchać”, co w dawnym języku znaczyło po prostu ruszać się.
Przepis: Racuchy kaszubskie
To świetna propozycja na śniadanie lub deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 394 w każdej porcji
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki cukru białego lub cukru pudru
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży instant
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- gorąca woda
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozpuść masło. Oddziel białka od żółtek i ubij z nich pianę. Lekko podgrzej mleko, a potem je przestudź. Musi być letnie.
- Robienie ciastaWsyp drożdże, cukier i mąkę do miski. Dodaj do niej żółtka, mleko oraz przestudzone masło. Całość wymuszaj. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie „luźne”. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz wszystkie składniki.
- Wyrastanie ciastaOdstaw ciasto na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Smażenie racuchówRozgrzej patelnię. Nakładaj na nią porcje ciasta, Łyżkę możesz moczyć w gorącej wodzie, Wtedy masa nie będzie się do niej „kleić”. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Rada: do przygotowania racuchów możesz użyć też świeżych drożdży, a dokładniej mówiąc zaczynu z drożdży.
Wskazówka: do masy na racuchy dodać można również obrane ze skórki, wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze części jabłka. Do ciasta doskonale pasują również inne owoce, na przykład maliny, borówki, banany, śliwki, czy brzoskwinie.
Z czym podawać racuchy po kaszubsku?
Racuchy po kaszubsku możesz podać na wiele różnych sposobów. Placuszki świetnie smakują w połączeniu z cukrem pudrem lub cynamonem cejlońskim (jest znacznie lepszy i zdrowszy od chińskiego). Możesz je również polać dżemem, konfiturą bądź syropem klonowym. W roli dekoracji doskonale sprawdzą się też świeże listki mięty. Jeśli chcesz dodać przysmakom jeszcze więcej słodyczy, sięgnij po miód i kawałki gorzkiej czekolady. Pamiętaj tylko, by nie przesadzić z ilością dodatków. Wszystkie te składniki podnoszą kaloryczność racuchów. Jeżeli zależy ci na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, lepiej zrezygnuj z wysokokalorycznych produktów (słodkich sosów, syropów i posypek) na rzecz czegoś lżejszego. Postaw na jogurt naturalny, a także świeże albo mrożone owoce.
Czytaj też:
Moja babcia robi najlepsze racuchy na świecie. Wykorzystaj ten patent, a będą puchate jak obłoczekCzytaj też:
Jedz śniadanie o tej porze, a bez wyrzeczeń szybko wskoczysz w mniejszy rozmiar