Racuchy to pyszna przekąska, która sprawdzi się o każdej porze dnia – jako śniadanie, kolacja, a nawet słodki deser. Puszyste, delikatne i lekko złociste, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. Choć w wielu domach przygotowuje się je na różne sposoby, zawsze najbardziej zapadają w pamięć te, które robiły nasze babcie. To one znały sekret idealnego ciasta (dodawały do niego oczywiście też odrobinę serca), dzięki czemu smakowały naprawdę wyjątkowo. Ja zapytałam swoją babcię, jaka jest tajemnica tego, że jej racuchy są pyszne, a do tego puchate jak chmurka.
Jak zrobić puszyste racuchy? Patent mojej babci
Racuchy same w sobie są pyszne, jednak istotna jest też ich struktura, która nadaje im lekkości. Jeśli placuszki są puszyste – każdy kęs sprawia ogromną przyjemność. Takie właśnie były racuchy przygotowywane przez moją ukochaną babcię. Niemal wszystkie czynności wykonywała zgodnie z przepisem, jednak jedną z nich nieco zmodyfikowała. Chodzi mianowicie o dodawanie jajek. Moja babcie nie dodawała ich w całości do ciasta. Najpierw oddzielała żółtka od białek. Żółtka wrzucała do miski, natomiast białka ubijała na sztywną pianę, a później dodawała do reszty produktów i mieszała. Dzięki temu racuchy zawsze stają się niezwykle puszyste.
Jak podawać racuchy? Ciekawe propozycje
Racuchy tradycyjnie serwuje się posypane cukrem pudrem. Można je również polać miodem, syropem klonowym lub podać z ulubioną konfiturą, aby nadać im wyjątkowego smaku. Świetnym dodatkiem będą świeże owoce, takie jak truskawki, borówki czy maliny, które wspaniale kontrastują z puszystym ciastem. Racuchy doskonale smakują także z kleksem bitej śmietany, jogurtem naturalnym lub słodką śmietanką. W wersji bardziej wykwintnej można je podać z lodami waniliowymi lub czekoladowymi. Jeśli z kolei macie ochotę na więcej kuchennych eksperymentów, to możecie spróbować przygotować racuchy na maślance lub „diabelskie racuchy” z jednym, szczególnym składnikiem.
Czytaj też:
To dla mnie najprostszy deser na świecie. Świetnie smakuje, a w dodatku pomaga schudnąćCzytaj też:
Polacy piją ją litrami! Lekarz ostrzega: ta „bomba” chemii i cukru szkodzi bardziej, niż myślisz