Da się zatrzymać starzenie? Naukowcy wskazali ten składnik, czeka w twojej kuchni

Da się zatrzymać starzenie? Naukowcy wskazali ten składnik, czeka w twojej kuchni

Dodano: 
Czerwone wino, jabłka
Czerwone wino, jabłka Źródło: Pixabay / Pexels
Temat starzenia się od wieków spędza człowiekowi sen z powiek. Przez lata ewoluowały środki, które miały spowolnić ten proces. Okazuje się, że skutki starzenia można zatrzymać... w kuchni. Przeprowadzono ciekawe badania, które rzucają nowe światło na pewną substancję – występuje w jabłkach, czekoladzie czy herbacie.

Flawonoidy to naturalne substancje występujące w roślinach, które pełnią kluczową rolę w ich funkcjonowaniu. Wpływają na barwę i smak roślin, a jednocześnie zwiększają ich odporność na szkodniki i promieniowanie UV. Co więcej, okazują się również niezwykle korzystne dla ludzkiego organizmu.

Flawonoidy a proces starzenia. Przełomowe odkrycia naukowców

Badania dowodzą, że spożywanie produktów bogatych w flawonoidy może opóźnić procesy starzenia. Zespół międzynarodowych naukowców z prestiżowych uczelni, takich jak Queen’s University Belfast oraz Harvard, przeprowadził wieloletnie analizy dotyczące wpływu tych związków na zdrowie seniorów.

Wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition”, opierają się na obserwacji ponad 85 tysięcy osób powyżej 60. roku życia. Uczestnicy regularnie uzupełniali ankiety dotyczące swojej diety, co pozwoliło naukowcom opracować dynamicznie aktualizowaną „flawodietę” – rejestr produktów spożywanych przez badanych. Dodatkowo seniorzy odpowiadali na pytania związane z ich stanem zdrowia.

Jedna z analizowanych grup składała się wyłącznie z kobiet, druga – z mężczyzn. Takie podejście umożliwiło ocenę wpływu diety na obie płcie. Wśród seniorek odżywiających się produktami bogatymi we flawonoidy zaobserwowano zdrowszy tryb życia. Były one bardziej aktywne fizycznie, częściej sięgały po witaminy i rzadziej paliły papierosy. Ryzyko zespołu słabości obniżyło się u nich o 15 procent, a pogorszenia funkcji fizycznych i zdrowia psychicznego – o 12 procent.

W przypadku starszych mężczyzn związki te również miały pozytywny wpływ, choć korelacja była nieco słabsza. Co istotne, spożywanie mniejszej ilości flawonoidów znacząco zwiększało ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych. Redukcja ich spożycia o siedem porcji tygodniowo wiązała się ze wzrostem tego ryzyka aż o 60 procent. Natomiast zwiększenie konsumpcji o trzy porcje tygodniowo skutkowało jego obniżeniem o 15 procent.

Najlepsze źródła flawonoidów. Podpowiadamy, co warto jeść

Jakie produkty dostarczają organizmowi najwięcej flawonoidów? Eksperci zalecają włączenie do diety takich owoców, jak jabłka, jagody czy pomarańcze lub wiśnie czy żurawinę. Wysoką zawartość tego składnika ma również herbata i... czerwone wino.

Chcesz więcej? Możesz dodatkowo wzbogacić swój jadłospis o ciemną czekoladę. A jeśli wolisz postawić na bardziej naturalne wybory, zalecamy warzywa takie jak pietruszka, seler naciowy czy cebula. Jeśli chodzi o nasiona, to siemię lniane i sezam zawierają najwięcej flawonoidów. Podobnie jak ziarna – owies, kasza gryczana albo czarny ryż.

Sekret ich dobroczynnego działania tkwi w silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i stresem oksydacyjnym, który wpływa na DNA, lipidy i białka. Ponadto flawonoidy hamują procesy zapalne, które mogą prowadzić do poważnych chorób przewlekłych.

Czytaj też:
Naukowcy już wiedzą, wskazali dwa momenty. To wtedy starzejesz się szybciej
Czytaj też:
Ile lat życia zabiera nam upał? Naukowcy nie mają dobrych wieści

Opracowała:
Źródło: Polsat News
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl