Słodycze są bardzo kaloryczne, co sprawia, że ich częste spożywanie może znacząco utrudnić utrzymanie zdrowej wagi oraz osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Nadmiar spożywanych kalorii, zwłaszcza z przetworzonych słodkości, sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i utrudnia redukcję masy ciała. Okazuje się jednak, że powinniśmy uważać nie tylko na ilość spożywanych batoników czy ciastek, ale też produktu, który większość Polaków uważa za zdrowy i raczej niewiele osób „posądza” go o utrudnienie odchudzania.
Te owoce są bardzo kaloryczne
Daktyle to pyszna i naturalna przekąska, pełna wartości odżywczych, jednak zawierają one bardzo dużo cukru. W 100 gramach daktyli może znajdować się nawet ponad 60 gramów naturalnych cukrów, co sprawia, że są one wyjątkowo kaloryczne. W rezultacie zjedzenie 100 gramów tego produktu dostarczy nam około 280 kcal. W niektórych przypadkach ich kaloryczność może być więc nawet wyższa niż tradycyjnych słodyczy. Mogą więc być bardzo tuczące, zwłaszcza gdy spożywa się je w dużych ilościach. Choć daktyle dostarczają błonnika, witamin i minerałów, warto pamiętać, że ich nadmierne jedzenie może znacznie utrudnić osiągnięcie wymarzonej sylwetki.
Ile daktyli dziennie można zjeść?
Zdrowa osoba o normalnej aktywności fizycznej może zjadać 3–5 sztuk dziennie (czyli ok. 20–40 g). To rozsądna porcja, która:
- dostarcza błonnika i minerałów (potasu, magnezu i żelaza),
- nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi,
- nie jest nadmiernie kaloryczna (to ok. 70–120 kcal).
Osoby na diecie redukcyjnej lub z insulinoopornością/cukrzycą nie powinny zjadać więcej niż 1–2 sztuki dziennie (maks. 15–20 g). Najlepiej, gdy będą je spożywać połączone z białkiem lub tłuszczem (np. orzechami) oraz w ramach zbilansowanego posiłku, a nie osobno. Powinny unikać jedzenia daktyli wieczorem, gdy metabolizm zwalnia.
Wskazówka: unikaj zjadania daktyli „prosto z opakowania” – łatwo wtedy zjeść 10–15 sztuk bez refleksji, a to już ponad 300 kcal i 60 g cukrów.
Jakie przekąski jeść, żeby nie przytyć?
Aby uniknąć przybierania na wadze, warto wybierać niskokaloryczne, sycące przekąski bogate w białko i błonnik. Dobrym wyborem są warzywa, takie jak marchewka, ogórek czy papryka, które można jeść na przykład z hummusem lub jogurtem naturalnym z przyprawami. Warto sięgać również po owoce, zwłaszcza te o niższej zawartości cukru, jak jagody, maliny czy grejpfruty. Dobrym pomysłem jest także przyrządzenia domowych batoników owsianych bez dodatku cukru. Możesz zrobić też domowe chipsy owocowe, na przykład z jabłek czy ananasa – są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Sprawdź też inne pomysły na przekąski, które pomogą w utracie wagi.
Czytaj też:
Dietetyk zdradza: 4 najlepsze zamienniki masła z Lidla. Numer 1 ma 3 razy mniej kaloriiCzytaj też:
Ten czekoladowy mus można jeść nawet na diecie. Świetnie smakuje i pomaga schudnąć