Nie wyrzucam skórek po mandarynkach. Tak pozbywam się problemu, z którym męczą się niemal wszyscy

Nie wyrzucam skórek po mandarynkach. Tak pozbywam się problemu, z którym męczą się niemal wszyscy

Dodano: 
Skórki po mandarynkach
Skórki po mandarynkach Źródło: Pexels / Nataliya Vaitkevich
Skórki po mandarynkach nie powinny od razu trafiać do kosza. Kryją w sobie więcej możliwości, niż mogłoby się wydawać. W ten sposób kuchenne czynności są nie tylko bardziej ekologiczne, ale też realnie oszczędza się pieniądze.

Najlepszymi miesiącami na zakup mandarynek w Polsce są listopad, grudzień, styczeń i luty — właśnie wtedy smakują najlepiej. Zajadamy się nimi szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. W tym czasie owoce są świeże, soczyste i dostępne w wielu odmianach. To również świetne źródło witaminy C, dlatego chętnie sięgamy po nie w okresach spadku odporności. Zwykle jednak po zjedzeniu mandarynki skórka ląduje w koszu, co jest sporym błędem, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów.

Ciekawy patent na wykorzystanie skórki po mandarynce

Jednym z takich pomysłów jest przygotowanie naturalnego środka czyszczącego. Skórki mandarynki świetnie radzą sobie z usuwaniem ciemnych osadów po herbacie z kubków i szklanek — problem ten dotyka większości z nas, a zwykłe mycie (również w zmywarce) nie zawsze przynosi efekt. Wystarczy kilka razy przetrzeć naczynie świeżą skórką mandarynki (lub cytryny), by nieestetyczne ślady zaczęły znikać.

Inne sposoby wykorzystania skórek mandarynek

Pomysłów na ponowne wykorzystanie mandarynkowych skórek jest naprawdę wiele. Oto kilka praktycznych i ekologicznych sposobów:

Naturalny odtłuszczacz do kuchni

Włóż świeże skórki do słoika i zalej je octem. Po kilku dniach otrzymasz intensywnie pachnący płyn, który po rozcieńczeniu wodą sprawdzi się do mycia blatów, kuchenki i płytek. To domowy zamiennik drogich detergentów.

Pochłaniacz zapachów

Wysuszone skórki wymieszane z odrobiną soli świetnie neutralizują nieprzyjemne aromaty w lodówce, przy koszu na śmieci czy w szafkach kuchennych.

Aromatyczna przyprawa do deserów

Po dokładnym umyciu owoców wysusz skórki i zmiel je na drobny proszek. Tak powstała przyprawa nadaje deserom, owsiance i naparom naturalny, cytrusowy aromat.

Mandarynkowy syrop i napar

Starte skórki zasyp cukrem lub zalej miodem, dodaj kawałek imbiru i odstaw na kilka dni. Otrzymasz gęsty, aromatyczny syrop idealny do herbaty. Suszone skórki możesz natomiast zalać gorącą wodą, przygotowując delikatny, rozgrzewający napój.

Naturalny odświeżacz powietrza

Położone na kaloryferze lub wrzucone do garnka z gorącą wodą roztaczają w domu przyjemny, cytrusowy zapach, bez użycia chemicznych odświeżaczy.

Szybkie odświeżenie drewnianych mebli

Wilgotną stroną skórki przetrzyj powierzchnię mebla — usuniesz kurz, a drewno zyska delikatny połysk.

Czytaj też:
Zapomniany hit PRL-u to superfood. Ten pyszny owoc poprawia trawienie i spowalnia starzenie
Czytaj też:
Ten zimowy syrop na przeziębienie kosztuje „grosze”, a działa cuda. Robię go z sezonowych owoców

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl