Co jeść, a czego nie, gdy cierpisz na bóle stawów spowodowane dną moczanową

Co jeść, a czego nie, gdy cierpisz na bóle stawów spowodowane dną moczanową

Dodano: 
Czerwone mięso
Czerwone mięso Źródło:Pexels / mali maeder
Dna moczanowa była dawniej uznawana za chorobę bogatych ludzi. Najczęściej dotykała mężczyzn w kwiecie wieku. Jej przyczynę upatrywano w jedzeniu dużych ilości czerwonego mięsa i piciu czerwonego wina. Dziś wiadomo, że podstawą leczenia tej dolegliwości jest zmiana diety.

Dna moczanowa powoduje zapalenie stawów, nazywana jest podagrą (gdy dolegliwości obejmują duże palce u stóp). Chorobę wywołuje podwyższony poziom kwasu moczowego, który, nie mając ujścia, krystalizuje się i odkłada w stawach, ścięgnach oraz otaczającej ich tkance. Miejsca zajęte zapaleniem są obrzęknięte i bardzo bolesne. Objawy nasilają się w nocy i trwają kilka godzin, co, jak tłumaczą lekarze, jest wynikiem występującej o tej porze obniżonej ciepłoty ciała. Podstawą leczenia dny moczanowej jest zmiana diety.

Dieta w dnie moczanowej wyklucza wiele produktów

Chorym na dnę moczanową zalecana jest dieta niskopurynowa, czyli taka, która składa się z produktów o niewielkiej zawartości związków purynowych. Puryny (inaczej imidazolopirymidyny) naturalnie występują w produktach spożywczych, szczególnie bogatych w białko.

W diecie zdrowotnej przy dnie moczanowej lista zakazanych produktów jest długa. Na pierwszym miejscu znajduje się czerwone mięso. Zabroniona jest zarówno wieprzowina, jak i wołowina, kaczka oraz gęś. Generalnie zaleca się stosować dietę wegetariańską (choć dopuszcza się okazjonalne spożycie ryb, mięsa, owoców morza).

Przy dnie moczanowej z diety powinien być wykluczony alkohol, ponieważ jego spożywanie prowadzi do odwodnienia organizmu i dlatego następuje zwiększenie stężenia puryn (takie działanie ma szczególnie wódka). Czerwone wino i piwo również należy wykluczyć przy podagrze, ponieważ są źródłem puryn, przez które wzrasta stężenie kwasu moczowego. Rośnie przez to ryzyku ataku dny.

Inne zakazane produkty przy dnie moczanowej

Na liście rzeczy, których nie należy jeść, chorując na podagrę, znajdziemy również:

  • podroby, boczek, parówki, konserwy, golonka, wędliny, pasztet, salceson, kaszanka, pasztetowa;
  • wędzone ryby, ryby w oleju, ryby tłuste: śledź, szprotki, makrela, sardynki, szczupak, łosoś, sola;
  • większość owoców morza, kawior;
  • niektóre warzywa (bób, szpinak, fasolka szparagowa, brukselki, kukurydza, papryka, szczaw, por);
  • niektóre grzyby: boczniaki, pieczarki, prawdziwki, suszone grzyby;
  • wywary na bazie kości, mięsne, grzybowe;
  • tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, słonina, łój);
  • niektóre owoce, np. rabarbar, melon;
  • słodycze, fruktoza, miód;
  • napoje słodzone;
  • mocna kawa i herbata.

Co powinni jeść chorzy na dnę moczanową?

Dieta osób chorych na dnę moczanową powinna opierać się na produktach zbożowych, nabiale, warzywach i owocach. Na liście zalecanych pokarmów znajdują się:

  • jasne i ciemne pieczywo,
  • kasze: pęczak, gryczana, jęczmienna, manna, perłowa,
  • jasne i ciemne makarony,
  • ryż biały, dziki, brązowy,
  • chude mleko,
  • żółty ser podpuszczkowy,
  • ser pleśniowy,
  • ser ziarnisty, wiejski, twaróg,
  • jogurt naturalny,
  • jaja przepiórcze, kacze, gęsie, kurze,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • ogórki,
  • cukinia,
  • sałata,
  • cebula,
  • marchew,
  • jabłka,
  • truskawki,
  • czereśnie,
  • wiśnie.

Czytaj też:
Przy jakich chorobach bolą stawy? Przyczyny mogą być nieoczywiste
Czytaj też:
W jaki sposób organizm broni się przed chorobami? Poznaj mechanizm działania odporności