Sezon dyniowy warto wykorzystać w pełni. To jeden z najwartościowszych i najbardziej wszechstronnych produktów. Do tego dynia jest bardzo szybka w przyrządzaniu. Danie, które dziś proponujemy, jest lekkie i zdrowe.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest bogata w witaminy i mikroelementy. Zawiera dużo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dynia działa antynowotworowo, wspiera odporność, zdrowie serca i układu nerwowego. To idealne warzywo dla urody. Poprawia wygląd skóry, nadając jej zdrowy koloryt i pomaga zachować dobry wzrok. Dynia jest jednocześnie niskokaloryczna i lekkostrawna. W połączeniu z dobrej jakości serem i świeżymi ziołami stworzy pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
Jak podawać pieczoną dynię?
Dynię pieczoną z serem i ziołami można jeść na zimno i na ciepło. Będzie świetnie smakować z grzankami, jako danie główne, ale też sprawdzi się jako dodatek do lekkich mięs. Pieczona dynia z serem dobrze smakuje także na zimno. Możesz ją zjeść jako zdrową przekąskę w ciągu dnia, albo wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek. Danie możesz także urozmaicić, posypując je prażonymi orzechami włoskimi lub piniowymi. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj kilka różnych serów, w tym ser z niebieską pleśnią.
Przepis: Pieczona dynia z serem i ziołami
Lekkie danie na jesień.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg dyni
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 200 gram sera koziego lub sera feta
- świeży szczypiorek
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiDynię pokrój na paski lub w grubą kostkę. Oliwę wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem, papryką oraz rozdrobnionymi ząbkami czosnku. Wymieszaj dynię z marynatą i odstaw na 15 minut.
- Upiecz dynięUłóż dynię w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ok. 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posyp dynię kawałkami sera.
- Podaj dynięDanie podawaj posypane świeżą pietruszką i szczypiorkiem.
Czytaj też:
Nalewka dyniowa. Wzmocni odporność, poprawi urodę