Dr Hong Xue prowadził badanie opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition. „Nasze badanie jest ważnym krokiem w walce z rakiem” – wyjaśnia Xue. „Teraz, gdy znamy różnicę w postrzeganej i rzeczywistej jakości diety wśród osób, które przeżyły, możemy zaprojektować dostosowane interwencje w celu poprawy diety w tej populacji. Wiemy z wcześniejszych badań, że może to zmniejszyć ryzyko nawrotu raka i poprawić długoterminowe wyniki”.
Fatalna dieta
Xue i współpracownicy przeanalizowali dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2005-2014 dotyczące 2363 osób, które przeżyły raka i 23 114 uczestników, którzy nie mieli raka jako grupy porównawczej. Przeanalizowali reprezentatywne dla kraju dane NHANES w połączeniu z wynikami uczestników w indeksie zdrowego odżywiania (HEI) 2010, który mierzy przestrzeganie zaleceń dietetycznych jako miarę jakości diety.
Okazało się, że jakość diety osób, które przeżyły raka, nie uległa poprawie w ciągu ostatnich 10 lat. Ponadto diety osób, które przeżyły raka, były na ogół słabe, jak zmierzono w HEI, chociaż zdrowsze niż diety zgłaszane przez ogół populacji.