Domowe chipsy jabłkowe – jak zrobić fit przekąskę? To idealna alternatywa dla słodyczy

Domowe chipsy jabłkowe – jak zrobić fit przekąskę? To idealna alternatywa dla słodyczy

Dodano: 
Chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe Źródło:Pixabay
Domowe chipsy jabłkowe to świetny pomysł, jeśli jesteście na diecie, ale macie ochotę na coś słodkiego. Ich zrobienie jest banalnie proste. Jest to też dobry sposób, jeśli macie już dość jedzenia jabłek w tradycyjnej postaci. 

Gdy chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy, niestety musimy odmawiać sobie jedzenia wielu pysznych rzeczy – chodzi między innymi o słodycze lub słone przekąski. Gdy kusi was, by po nie sięgnąć – możecie przygotować domowe chipsy jabłkowe, które są zdrowe, niezwykle smaczne i doskonale sprawdzą się, gdy jesteście na diecie. Dodatkowo kaloryczność takich chipsów, ze względu na metodę obróbki cieplnej (suszenie zamiast smażenia) jest niższa niż w przypadku zwykłych chipsów.

Domowe chipsy jabłkowe – jak je zrobić?

W domu możecie samodzielnie przygotować smaczną przekąskę do pochrupania. Jesień jest do tego wspaniałym czasem, ponieważ możecie wykorzystać sezonowe owoce. Żeby przygotować takie domowe chipsy jabłkowe, musicie najpierw pokroić owoce w bardzo cienkie plasterki, a następnie odpowiednio wysuszyć. Jest to prosty, jednak dość czasochłonny proces. Jabłka możecie wysuszyć na kilka sposobów:

  • Na słońcu – ta metoda wymaga jednak bardzo wiele cierpliwości, ponieważ jest najdłuższa ze wszystkich, a całość zajmie kilka dni. Tak wysuszone jabłka będą wtedy jednak najsmaczniejsze.
  • Na kaloryferze – jabłka należy równomiernie ułożyć na małych blaszkach do pieczenia, a te z kolei położyć później na kaloryferze.
  • W piekarniku – jest to jeden z najszybszych sposobów. Plasterki jabłek należy trzymać w piekarniku rozgrzanym od 50 do 70 stopni Celsjusza przez 3 godziny.
  • W suszarce do owoców – równomiernie pokrojone plasterki jabłek należy rozłożyć na tackach suszarki do owoców i suszyć przez kilka godzin.

Na koniec domowe chipsy jabłkowe możecie posypać cynamonem lub w wersji mniej dietetycznej – polać odrobiną miodu.

Domowe chipsy jabłkowe – zdrowa przekąska podczas diety

Domowe chipsy jabłkowe są świetną alternatywą dla popularnych chipsów lub słodyczy. Takie suszone plasterki jabłek posiadają wyjątkowe właściwości aromatyczne i smakowe, ale też zdrowotne. Choć jest to przekąska zdrowsza niż na przykład chipsy ziemniaczane, które możemy dostać w supermarkecie, to należy pamiętać o tym, że poprzez proces suszenia pozbywamy się całej wody z owoców. W konsekwencji suszone plasterki jabłek są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże owoce (dlatego nie należy przesadzać z ich ilością podczas spożywania).

Nie zmienia to jednak faktu, że jest to doskonała alternatywa dla słodyczy, takich jak słodkie batony czy inne przegryzki. Dodatkowo takie chipsy jabłkowe są bogate w błonnik pokarmowy, a więc wystarczy zjeść jedynie kilka plasterków, by się nimi nasycić – efektywnie zapełniają nasz żołądek. Warto samodzielnie przygotować chipsy z jabłek, ponieważ zdarza się, że te kupione w sklepie są dosładzane.

Jak przechowywać chipsy jabłkowe?

Takie domowe chipsy jabłkowe powinny być odpowiednio przechowywane. Możecie trzymać je szczelnie zapakowane na przykład w papierowych torebkach lub zakręcanych słoikach. Powinny mieć też ograniczony dostęp tlenu, dlatego idealnie sprawdzi się również opakowanie próżniowe. Najlepiej jest je później umieścić w spiżarni lub innymi zaciemnionym miejscu – nie powinny mieć kontaktu ze słońcem, ponieważ mogą stać się zbyt twarde. Ważne jest również, by nie dostała się do nich wilgoć – wtedy chipsy jabłkowe pozostaną chrupiące.

Czytaj też:
Racuchy z jabłkami w wersji fit. Przepis idealny na diecie
Czytaj też:
Koktajl jabłkowo-pietruszkowy odchudza i wzmacnia organizm. Przepis na „napój Shreka”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl