Nadciśnienie jest powszechnie występującym problemem. Czynniki takie jak stres, zła dieta i brak aktywności fizycznej mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Stan ten jest również związany z wysokim poziomem cholesterolu. Jedno i drugie schorzenie często idą w parze. Bywa, że konieczne musi być wprowadzenie leków. Mimo to lekarze zawsze namawiają do zmiany sposobu odżywiania. Wiele różnych produktów potrafi obniżać (ale są też takie, które podwyższają) ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Surówka z ogórka i cebuli obniża cholesterol i ciśnienie
Większość z nas miała okazję chociaż raz zjeść surówkę z ogórka i cebuli. Niektórzy dodają do niej jeszcze sól i pieprz, a nawet śmietanę. To proste połączenie dwóch warzyw jest wyjątkowo smaczne, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie.
Ogórki są pełne wody, błonnika, potasu i magnezu. Potas pomaga zrównoważyć ilość sodu w komórkach, który może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Ponadto powoduje też nadciśnienie. Z drugiej strony błonnik reguluje ciśnienie krwi, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega cukrzycy typu 2 i zwiększa utratę masy ciała.
Cebula słynie m.in. ze swoich właściwości bakteriobójczych. Działa też moczopędnie, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Czytaj też:
Poświęć 10 minut, by znacznie zmniejszyć swoje ryzyko przedwczesnej śmierci