Bratki mają małe kwiaty, o średnicy około 5-8 cm. Występują w wielu kolorach, ale najczęściej w odcieniu fioletu, niebieskiego i żółtego. Mają pięć nakładających się płatków z ciemnym obszarem pośrodku, który przypomina plamę atramentu. Zazwyczaj bratki mają łagodny, świeży i lekko kwiatowy smak – chociaż istnieją pewne różnice smakowe w zależności od rodzaju.
Ponieważ bratki mogą mieć tak wiele wariantów kolorystycznych, stanowią doskonały dodatek dekoracyjny do deserów, takich jak ciasta, ciasta i ciasteczka. W ostatnim czasie pojawiają się także na piętrowych, ślubnych tortach, tzw. naked cake. Oprócz tego, że są unikalnym dodatkiem do posiłku, bratki są również bogatym źródłem kilku silnych związków roślinnych, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Jak przygotować bratki do spożycia?
W „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała o zdrowotnych właściwościach fiołka trójbarwnego. Jakie ma zastosowanie w kuchni? Obejrzyj wideo:
Czytaj też:
Sok 100% pod lupą – co w nim znajdziesz dla siebie i swojego zdrowia?