W kuchni „Dzień Dobry TVN” dania z kaszy jaglanej przygotował Tadeusz Muller. – Jest to królowa wśród kasz. Dzięki dietetykom odkrywamy ją na nowo, dlatego że ma nadprzyrodzone właściwości – powiedział. Przy okazji zdradził, w jaki sposób ją ugotować, aby się nie kleiła i pozostała sypka. W jego menu znalazły się wegańskie pulpeciki z pieca w sosie pomidorowym oraz bezglutenowy jabłecznik z kruszonką.
Kasza jaglana – właściwości zdrowotne
Kasza jaglana jest naturalnie wolna od glutenu, ale nie tylko to się liczy, bo nie wszyscy musimy unikać glutenu. Ogromną zaletą kaszy jaglanej jest przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, krwiotwórczego żelaza oraz miedzi. Kasza ta dostarcza też do naszego organizmu błonnik pokarmowy, potas, magnez, wapń oraz sód. Ponadto, jest ona źródłem bardzo łatwo przyswajalnego białka oraz węglowodanów złożonych.
Kaszę jaglaną cechują wyjątkowe właściwości prozdrowotne, m.in.:
-
działa ona przeciwwirusowo i wzmacniająco odporność,
-
pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
-
jest bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo, więc wspomaga procesy krwiotwórcze,
-
pomaga redukować stany zapalne w organizmie,
-
działa rozgrzewająco,
-
jest cennym wsparciem procesów mineralizacji kości i zębów,
-
pomaga zadbać o piękne włosy, cerę i paznokcie,
-
poprawia przemianę materii,
- wpływa na poprawę zdolności koncentracji uwagi i zapamiętywania.
Czytaj też:
Nie trać czasu w kuchni. Doskonałe przepisy na jesienne dania jednogarnkowe