W kuchni „Dzień Dobry TVN” trzy zupełnie różne tarty przygotowywała Kasia Bukowska. Na początek pokazała, jak zrobić tartę orzechowo-czekoladową bez pieczenia. Upiekła także kolorową tartę warzywną z kozim serem oraz tartę z ricottą czekoladą, pistacjami i pomarańczą inspirowaną Sycylią.
Tarta orzechowo-czekoladowa bez pieczenia
Potrzebujemy zwykłym, maślanych herbatników (zblendowanych lub utłuczonych), kakao i zblendowanych orzechów laskowych. Całość mieszamy i wykładamy masą formę.
Spód można po prostu wstawić do lodówki, ale jeśli chcemy, żeby ciasto było bardzo chrupiące, spód możemy chwilę podpiec w piekarniku.
W garnku łączymy śmietanę 36%, czekoladę, szczyptę soli, masło, łyżeczkę rozpuszczalnej kawy. Następnie przelewamy śmietanową masę na spód tarty i całość chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Osoby, które nie boją się piec i lubią różne, kulinarne wariactwa, mogą pokusić się także na inne tarty. Kasia Bukowska w programie Dzień dobry TVN zaproponowała także kolorową tartę warzywną z kozim serem oraz tartę z ricottą czekoladą, pistacjami i pomarańczą.
Uwaga na orzechy!
Pamiętajmy, że orzechy zawierają także antyoksydanty, witaminy, białko i błonnik. Włączając je do diety, należy po prostu zachować umiar. Jedzenie ich w niekontrolowanych ilościach może skutkować spożyciem kilkuset kalorii w kilka minut.
Czytaj też:
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami – czy wiesz, jak je rozróżnić?