Naukowcy z University of Illinois odkryli, że szczury, które spożywały kofeinę wyodrębnioną z herbaty mate, zyskały 16% mniej masy i zgromadziły 22% mniej tłuszczu niż szczury, które spożywały bezkofeinową herbatę mate.
Efekty były podobne w przypadku syntetycznej kofeiny i ekstraktu z kawy.
Herbata Mate to napój ziołowy bogaty w fitochemikalia, flawonoidy i aminokwasy, który jest spożywany jako środek pobudzający przez mieszkańców południowo-wschodniej Ameryki Łacińskiej. Według badań ilość kofeiny na porcję w herbacie mate waha się od 65-130 miligramów, w porównaniu z 30-300 miligramami kofeiny w filiżance parzonej kawy.
Przez cztery tygodnie szczury w badaniu spożywały dietę zawierającą 40% tłuszczu, 45% węglowodanów i 15% białka. Spożyli także jedną z form kofeiny w ilości odpowiadającej ilości człowieka, który pije cztery filiżanki kawy dziennie.
Pod koniec czterotygodniowego okresu odsetek beztłuszczowej masy ciała w różnych grupach szczurów znacznie się różnił. Szczury, które spożywały kofeinę z herbaty, kawy lub materiałów syntetycznych, gromadziły mniej tkanki tłuszczowej niż szczury z innych grup.
Badanie, opublikowane niedawno w czasopiśmie Journal of Functional Foods, stanowi uzupełnienie rosnącej liczby badań sugerujących, że herbata mate może pomóc w walce z otyłością, a także zapewnia inne korzystne efekty zdrowotne związane ze związkami fenolowymi, witaminami i flawonoidami, które zawiera.
Czytaj też:
Nadmiar tłuszczu powoduje cukrzycę typu 2?