Jak urozmaicić sobie śniadanie? Do zwykłego musli można dodać smażonego banana, który smakuje obłędnie. Jak przygotować ten zdrowy i pyszny posiłek?
Dlaczego warto jeść banany?
Banany w wersji smażonej nie są najzdrowszą opcją, dlatego lepiej sięgać po nie okazjonalnie. Na co dzień jednak warto regularnie jeść te owoce.
Jeden banan zawiera około 105 kalorii, 1 g białka, poniżej 1 g tłuszczu, 26 g węglowodanów (3 g błonnika), 14 g cukru. Ale aż 422 miligramów potasu, czyli około 12 procent dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Potas jest jednym z minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała, reguluje pracę serca i mięśni. Niedobór potasu powoduje więc bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Potas jest przede wszystkim odpowiedzialny za regulację gospodarki wodno-elektroliwej, a co za tym idzie – wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i mięśni. Ponadto buduje białka, rozkłada się węglowodany, reguluje wzrost ciała, obniża poziom pH i wspomaga trawienie. Nieleczony niedobór potasu będzie więc skutkował znacznym pogorszeniem stanu zdrowia.
Banan – właściwości prozdrowotne
-
Banany zapobiegają niebezpiecznym odwodnieniom. Pomagają regulować równowagę płynów w organizmie, zwłaszcza utraconych elektrolitów (takich jak sód, magnez, wapń i potas) w czasie intensywnego treningu. Właśnie dlatego sportowcy często sięgają po banany. Ponadto pewne związki i fitochemikalia w bananach mogą odegrać skuteczną rolę w zmniejszeniu wywołanego wysiłkiem zapalenia, które powoduje bolesność mięśni po ciężkim treningu wytrzymałościowym.
-
Banany pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i florę bakteryjną jelit.Banany zawierają prebiotyki, rodzaj fermentowalnego błonnika, który pomaga dobrym bakteriom w jelitach (również znanych jako probiotyki) rozwijać się. Owoce te są również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga odchudzanie i zapobiega zaparciom czy biegunkom.
-
Banany chronią serce. Powszechnie wiadomo, że spożywanie dużej ilości potasu wiąże się ze znacznie niższym ciśnieniem krwi i mniejszym ryzykiem udaru. Dzieje się tak dlatego, że potas pomaga wypłukać nadmiar sodu z organizmu wraz z moczem.
- Banany pomagają dbać o linię. Ogromnym atutem bananów jest ich naturalnie słodki smak i miękka konsystencja, dzięki czemu są idealnym składnikiem wielu wypieków. Można więc znacznie zredukować ilość dosypywanego cukru poprzez dodanie do ciasta bananów. Ponadto banany są bardzo sycące, dzięki czemu w formie przekąski mogą szybko stłumić głód.
Czytaj też:
Prof. Drywień: kiedy jemy dużo i tłusto, organizm nie nadąża z trawieniem