Sukraloza jest sztucznym słodzikiem pozbawionym kalorii. Jest wytwarzana z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym, w którym 3 grupy wodór-tlen są zastępowane atomami chloru. Została odkryta w 1976 r., kiedy naukowiec z brytyjskiego college'u źle usłyszał instrukcje dotyczące testowania substancji i spróbował jej. Odkrył, że jest bardzo słodka: 400-700 razy słodsza od cukru. Nie ma gorzkiego posmaku, jak wiele innych popularnych słodzików.
Czytaj też:
Nie tylko cukier. Rodzicu, uważaj także na inne substancje słodzące
Sukraloza a poziom cukru we krwi
Sukraloza ma niewielki lub żaden wpływ na poziom cukru we krwi i insuliny. W jednym małym badaniu z udziałem 17 otyłych osób, które nie spożywały regularnie sztucznych słodzików sukraloza podniosła poziom cukru we krwi o 14 proc., a insuliny o 20 proc. Kilka innych badań na zdrowych ludziach o normalnej wadze nie wykazało wpływu na poziom cukru i insuliny. Jednak badania obejmowały osoby, które regularnie spożywały sukralozę. Jeśli nie spożywasz sukralozy regularnie, może wystąpić pewne zmiany w poziomie cukru we krwi i insuliny.
Pieczenie z sukralozą może być szkodliwe
Wydaje się, że w wysokich temperaturach sukraloza zaczyna się rozkładać i wchodzić w interakcje z innymi składnikami. Jedno z badań wykazało, że w ogrzewaniu sukralozy glicerolem wytwarzane są szkodliwe substancje zwane chloropropanolami. Mogą zwiększać ryzyko raka.
Czy sukraloza wpływa na zdrowie jelit?
Bakterie w jelitach są niezwykle ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Mogą poprawić trawienie, funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Jedno badanie na szczurach wykazało, że sukraloza może mieć negatywny wpływ na te bakterie. Po 12 tygodniach szczury, które spożyły środek słodzący, miały o 47-80 proc. mniej bakterii beztlenowych w jelitach. Poziomy pożytecznych bakterii, takich jak bifidobakterie i bakterie kwasu mlekowego zostały znacznie zmniejszone, a bardziej szkodliwe bakterie wydawały się być mniej naruszone. Co więcej, bakterie jelitowe nie wróciły do normy po 12 tygodniach od zakończenia eksperymentu. Niemniej jednak, ponieważ było to badanie na szczurach, potrzebne są dalsze badania w celu zbadania, czy sukraloza rzeczywiście wpływa na bakterie jelitowe u ludzi.
Czy sukraloza powoduje przyrost masy ciała?
Badania obserwacyjne nie wykazały związku między spożywaniem sztucznego słodzika a masą ciała lub masą tłuszczową, ale w niektórych wykazano niewielki wzrost wskaźnika masy ciała. Przegląd badań donosi, że sztuczne słodziki zmniejszają masę ciała średnio o około 0,8 kg.